Gyászol a futballvilág: elhunyt Eusébio

A szív és a légzőszervek leállása okozta a „Fekete Párduc” néven becézett 71 éves csatár halálát.

TK
2014. 01. 05. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozambiki születésű, kiváló fizikummal és páratlan tehetséggel rendelkező klasszis 1960-ban került a Benficához, amellyel egyéves ismerkedést követően karrierjét megalapozta. A portugál gárdát 1975-ig szolgálta, ezalatt 301 meccsen 317 gólt szerzett. Tizenegyszeres bajnoknak, ötszörös Portugál Kupa-győztesnek és hétszeres portugál gólkirálynak mondhatja magát, kétszer lett az Év futballistája Portugáliában (1970, 1973). 1965-ben, 1966-ban és 1968-ban a sorozat-gólkirályi címével vigasztalódhatott – írja az NSO.

Az egyébként is korszakos portugál csapat új klasszissal erősödve 1962-ben megvédte BEK-címét, a Real Madrid elleni amszterdami fináléban pont Eusébio gólja zárta le az 5–3-as mérkőzést. Eusébio ezt követően további három BEK-döntőbe jutott be a Benficával, ám 1963-ban a Milan (2–1), 1965-ben az Internazionale (1–0), majd 1968-ban 92 ezer néző előtt a Manchester United (4–1) hosszabbításban bizonyult jobbnak a portugáloknál.

A portugál válogatottban 64 találkozón 41 gólt szerzett, meghatározó játékosa volt az 1966-os vb-bronzérmes együttesnek, amely a csoportkörben 3–1-re nyert a klasszisok sorát felvonultató – „brazilverő” –, negyeddöntőben elbukó magyar együttes ellen. Portugália a csoportkörből három győzelemmel lépett tovább – Bulgáriát 3–0-ra, Brazíliát 3–1-re intézte el, utóbbin Eusébio duplázott –, majd Észak-Koreát legyőzve (5–3, Eusébio hármat vállalt) bejutott az elődöntőbe, ahol 2–1-re kikapott a későbbi győztes Angliától. A szovjetek elleni bronzcsatát azonban 2–1-re megnyerte, utóbbi két összecsapáson Eusébio büntetőből volt eredményes egy-egy alkalommal, így kilenc góllal ő lett a torna gólkirálya.

1975-től a tengerentúlon több klasszissal egyetemben próbálta népszerűsíteni a soccert, ám a sportág igazi áttörésére még várni kellett. Visszavonulása után megmaradt a sportág egyik hiteles reklámarcának. Alabdarúgás – egyben a portugál futball – egyik utazó nagykövete lett, nem lehetett világeseményt rendezni nélküle. Bármikor kérdezték, mindig sportszerűen, az ellenfelet is elismerve, dicsérve nyilatkozott, a nemzetközi, az európai és a portugál szövetség számíthatott rá, miként szeretett klubja, a Benfica, ahol is mérföldkőnek számít.

A klasszis az elmúlt években többször betegeskedett, 2011 karácsonyát tüdőgyulladás miatt töltötte kórházban. Az év elején kiengedték ugyan, de 2012 februárjában magas vérnyomás miatt újra be kellett mennie. A tavalyi Eb-n is rosszul lett, Poznanban szintén kórházba ápolták. Így idő előtt tért haza, ahol három hétig szorult kórházi kezelésre, miután stroke-ot kapott, és az intenzív osztályra került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.