Szolnoki bánat: amerikai csak amerikainak passzol

Báder Márton és Keller Ákos, a szolnoki kosarasok két centere boncolgatja a idény tapasztalatait.

Ch. Gáll András
2014. 01. 22. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két center – talán a két legjobb magyar center –, kétféle mentalitás. Báder Márton a hűvös profizmus, az abszolút korrektség, a rutinos világjáró, Keller Ákos a fiatalos lendület, a szókimondás, olykor szabadszájúság. Kedden mindketten remekeltek a Krka ellen, s négy vereséget követően először győzött, sőt meggyőzött a Szolnok.

– Miért ment gyengébben a csapatnak az elmúlt időszakban? – kérdeztük a 33 éves Bádertől.
– Konkrét oka nincs, legalábbis én nem találom. Becsúszott néhány vereség, s ezekből nehéz erőt meríteni, a győzelmekből sokkal könnyebb.

– Most győztek, jöhet az erőmerítés.
– Jól ismertük a Krkát, konkrétan Beciroviccsal együtt is játszottam – egy másik klubnál –, s nagyon készültünk a rossz sorozatunk megszakítására. Tíz éve egy évig a Krka légiósa voltam, a vezetőség és a masszőr most is ugyanaz.

– Érzelmileg mennyire viseli meg a csapatot egy ilyen négyes vesztes széria?
– Nem tudom, ami engem illet, én mindig a maximumot próbálom kihozni magamból. Hol sikerül, hol kevésbé. Profi vagyok.

– A profi gép, vagy vannak érzelmei is?
– Persze, hogy vannak, hiszen a kosárlabda nem gépies játék, a pszichikumnak, az észnek is óriási a szerepe. Kreatív sportág a miénk.

– Most magabiztosan győztek, ezek szerint elindultak felfelé?
– Ez mindig csak a következő meccsen derül ki. Szombaton következik az Adria-liga, annak is a legerősebb csapata, a Crvena Zvezda. Majd meglátjuk.

– Elég sokat változik a keretük, így nehéz összeszokni. Itt van például az egyik újoncuk, Milosevic. Ő hogyan illeszkedett be?
– Remekül, kedden ő volt a legjobbunk. Ellene már sokszor kosaraztam, amikor a Buducnost, a Partizan, a Crvena Zvezda és a Vojvodina játékosa volt.

– Ezek szerint ő is egy utazó profi.
Az. Vagyunk így néhányan.

Keller Ákos első idényét tölti Szolnokon, tavaly még az Alba Fehérvárral duplázott, éppen a Szolnok elleni kupa- és bajnoki döntőben.

– Könnyű volt feldolgozni az átköltözést Fehérvárról Szolnokra?
– Erről akkor sem beszéltem, most sem szeretnék.

És a sorozatos vereségeket?
– Hát, nem könnyű. Sokunk önbizalmát megtépázta a kudarcsorozat, akadt olyan is, aki elkedvetlenedett, amikor látta, hogy nem megy neki a játék.

Tényleg? Profi létére? Kik voltak ezek?
– Hagyjuk

Mi a helyzet az amerikai légiósokkal? Kezdjük Holidayjel.
– Neki ment el az önbizalma. De azért még bátran rádobálta a labdákat, csak nem mentek be. Tegnap bementek.

És Warren?
– Ő az irányító, de jobbára csak Holidaynek ad labdát. Tegnap szerencsére Simon Balázzsal beosztották felesben a negyven percet, Balázstól kaptuk a labdákat, azért is ment jól a játék.

Ön mást játszik Szolnokon, mint Fehérváron?
– Kevesebbet. Az Albánál 28-30 percem volt egy meccsen, itt 15, maximum 20, és három-négy rádobásom. Nem könnyű megszokni, hogy vezérből közkatona lettem, de itt nagyon erős a keret.

Mi a terve az idény hátra lévő részére?
– Megnyerni a magyar kupát és a magyar bajnokságot.

EuroChallenge, Adria-liga?
– A EuroChallenge második körében már minden ellenfél erős. Előfordulhat, hogy teljes holtverseny lesz a csoportban, mindenki nyeri a hazai mérkőzéseit. Az Adria-liga kicsit húzós nekünk, ott nem realitás a felsőházban végezni, viszont remek ráhangolódás a bajnoki rájátszásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.