A NOB elnöke beolvasott a politikusoknak

Thomas Bach a megnyitóünnepségen azt üzente beszédében, hogy ne használják fel a sportolókat nemtelen célokhoz.

2014. 02. 07. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épphogy megkezdődött a megnyitóünnepség, az olimpiára vonatkozó első jóslat máris beigazolódott. Az előrejelzésnek megfelelően tavaszias időben, tízfokos – fogalmazhatunk így – meleg volt a ceremónia alatt Szocsiban. Mielőtt a Fist Olimpiai Stadionban megkezdődött volna a műsor, a Ljubov nevű kislány segítségével virtuálisan ismerkedhettünk Oroszországgal, az orosz kultúrával. Ljubov először az orosz ábécét mutatta be a tévénézőknek, egy-egy betűt egy-egy nevezetességhez, hírességhez kötve. Utána sétára indultunk a földrésznyi Oroszországban, visszaérkezve Szocsiba – immár a valóságban – hópelyhekből kirajzolódott az olimpiai öt karika; pontosabban csak négy, mert az ötödik nem gyulladt ki teljesen.

Bejelentették a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnökét, az első olimpiájára készülő Thomas Bachot, valamint Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint, felcsendült a jól ismert orosz himnusz. Szakítva a hagyományokkal, ezután egyből a sportolók bevonulásával folytatódott a műsor. A sportolók érdekében, akik korábban a megnyitóünnepségeken – természetesen nem láthatóan – órákat várakoztak, mire végre bevonultak.

Az orosz ábécé felfrissítése nem volt haszontalan, e szerint a magyar küldöttség az első között vonult be a stadionba Heidum Bernadett rövidpályás gyorskorcsolyázó vezetésével – miközben a kamera egy pillanatra a helyszínen tartózkodó Áder János köztársasági elnökre és feleségére, Herczegh Anitára fókuszált.

Amikor az összes sportoló elfoglalta a helyét, megkezdődött a kulturális betétműsor, amely a hagyományoknak megfelelően a rendező ország történelméből táplálkozott. Megelevenedett a múlt, ahogy Oroszország világhatalommá emelkedett.

Ezután Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke mondta el beszédét, akit Thomas Bach követett az emelvényen. A NOB elnöke oroszul köszöntötte a megjelenteket, s arra kérte – sőt már-már felszólította – a politikusokat, hogy céljaikhoz ne használják fel a sportolókat. Azon állami vezetők, akik tüntetőleg távol maradtak, találva érezhették magukat.

Vlagyimir Putyin a protokollnak megfelelően ezután csak ennyit mondott: „Hivatalosan megnyitom az olimpiát Szocsiban.”

Felcsendült az olimpiai himnusz, a lánggal az utolsó métereket sorrendben egymást váltva a teniszező Marija Sarapova, a rúdugró Jelena Iszinbajeva, a birkózó Alekszander Karelin, a ritmikus gimnasztikázó Alina Kabajeva, a műkorcsolyázó Irina Rogyina és a jégkorongozó Vlagyiszlav Tretyak tette meg. A kandeláberhez futó csóvát utóbbi kettő együtt gyújtotta meg.

Szombaton folytatódnak – hiszen a selejtezőkkel már csütörtökön megkezdődtek – a versenyek, s öt számban bajnokot is avatnak. Bemutatkozik az első magyar olimpikon is Gombos Károly sílövő személyében. A 32 éves versenyző a 10 km-es sprintszámban áll rajthoz, és saját bevallása szerint boldog lenne, ha sikerülne a legjobb 60 közé kerülnie, mert akkor két nappal később a 12,5 km-es üldözéses versenyben is indulhatna. Ugyanakkor számára az a legfontosabb, hogy mindent kiadjon magából. „Egyelőre az biztató, hogy nagyon jól ment a lövészet az edzéseken” – mondta az olimpiai újonc, aki szerint a Krasznaja Poljana-i pályánál nincs nehezebb, mert sok és hosszú emelkedő tarkítja, ráadásul közel 1500 méter magasan fekszik, így az erős fizikai terhelést tovább nehezítheti a légszomj.

E számban a legnagyobb figyelem minden idők második legeredményesebb téli olimpikonját, a norvég Ole Einar Björndalent övezi majd, aki eddig 6 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet nyert az ötkarikás játékokon. További két diadallal megelőzhetné az örökranglistát 8 arany- és 4 ezüstéremmel vezető honfitársát, a sífutó Björn Dählie-t. Azonban meglepetés lenne a 40 éves Björndalen sikere, ugyanis közel két éve nyert legutóbb világkupafutamot. Honfitársa, a norvég Emil Hegle Svendsen és a Vk-pontversenyt vezető francia Martin Fourcade a két nagy esélyes.

Sífutásban is bemutatkozik az olimpia – várhatóan – egyik főszereplője, a norvég Marit Björgen, aki négy éve 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel a vancouveri játékok legeredményesebb versenyzője volt. Björgen szombaton a nők 15 km-es számában áll rajthoz, a táv első felét klasszikus, a másodikat pedig szabad stílusban teljesítik az indulók.

A szombati program. Döntők.
Gyorskorcsolya: férfi 5000 m 12.30. Hódeszka: férfi slopestyle elődöntő 9.45. Síakrobatika: női mogul 19.00, 19.35. Sífutás: női 15 km-es üldözéses verseny 11.00. Sílövészet: férfi 10 km sprint (Gombos Károly) 15.30.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.