Sikamlós üzenet: nem fax, hanem vax!

Attól csúszik igazán gyorsan a síléc, amit rákennek. Bjorndalen királyi kollekciója ötven párra rúg.

NM
2014. 02. 07. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tíz pár sílécem van, mind különböző típusú hóra való. Mindegyik tetejére rá van írva, hogy hány fokos vagy milyen hóra megfelelő” – mondta az 1985-ös, csíkszeredai születésű versenyző az MTI munkatársának. Arra a kérdésre, hogy például minden idők második legeredményesebb téli olimpikonjának, a norvég Ole Einar Bjorndalennek hány pár síléce lehet, úgy felelt, legalább ötven. Szerinte neki vizes hóra van legalább tíz különböző léce.

A szocsi téli olimpián vasárnap a nők 7,5 kilométeres sprintszámában bemutatkozó sportoló azt is elárulta, hogy az igazán jelentős különbség nem a sílécek között van. Az övé 190 euróba kerül, a legdrágábbak körülbelül 300 eurósak, az igazi differencia elmondása szerint a vaxok és a vaxmesterek között van. A két-két magyar sífutóval és sílövővel Antal Zsolt személyében egyetlen szakember lakik együtt a két sportág képviselőinek épített olimpiai faluban, azaz ő amolyan mindenese a négy sportolónak. Egy személyben az edzőjük, a gyúrójuk, a vaxmesterük, s ez neki jelenleg szinte 24 órás elfoglaltságot jelent. Eközben a norvég sztároknak, mint a már említett hatszoros olimpiai bajnok Bjorndalennek, legalább három vaxmesterük van. A magyarok felszerelése egy kis bőröndben is elfér, a norvégokét kamion szállítja.

„A vaxmester egy szakma, a legjobbakat nagyon megbecsülik. A vaxmesterek a tárolószobák előtt elkerített gyakorlórészre kiviszik az adott minőségű hóra legjobbnak vélt léceket, és valamennyit kipróbálják az adott minőségű hóra legjobbnak gondolt valamennyi vaxszal, így a norvég ászoknak már csak annyi dolguk van, hogy felcsatolják a léceiket” – mondta Szőcs Emőke.

Arra a kérdésre, hogy mennyit számít a jó vax, a sportoló úgy felelt, hogy a 7,5 kilométeres sprintszámban legalább másfél perccel gyorsabb pályát tudna menni az ideális kenéssel. Ez óriási különbségnek tekinthető egy olyan versenyben, ahol a legjobbak alig több mint húsz perc alatt érnek célba.

A piacvezető norvég vaxgyártó hétpecsétes titokként kezeli a legjobb termékeit, s csak akkor bocsátja piacra, ha már kifejlesztett egy annál is jobbat. Addig pedig csak és kizárólag a norvég versenyzők használják. „Ezt el kell fogadni, ilyen kivételezett helyzete csak a legjobb nemzeteknek lehet” – mondta Szőcs Emőke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.