29 éves politológus a román fociszövetség elnöke

A Román Labdarúgó-szövetség a politológusi doktorátussal rendelkező 29 éves Razvan Burleanut választotta elnökévé.

2014. 03. 05. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román hírtelevíziók jelentései szerint a választással kapcsolatos előzetes számításokat alaposan keresztülhúzta az a tény, hogy a tisztség elnyerésére legesélyesebbnek tartott Gheorghe Popescut – aki labdarúgóként a Barcelona csapatkapitánya is volt – egy nappal a választás előtt adócsalás miatt jogerősen három év és egy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A szerdai ülésen az FRF tiszteletbeli elnökévé választották Mircea Sandut, aki 24 éven át vezette a szövetséget, és arról is döntöttek, hogy a román szövetség 14,46 millió euróból (4,5 milliárd forint) gazdálkodhat 2014-ben.

Razvan Burleanu a rendszeren kívülről érkezett a FRF élére. Amint a honlapjáról kiderül, gyermekként futballozott ugyan a korosztályos bajnokságban, és bírói képesítést is szerzett, az iskola elvégzése után politológiát tanult. A bukaresti Politikai és Adminisztratív Tudományok Egyetemén (SNSPA) a romániai intézmények EU-csatlakozás utáni átalakulásáról írta és védte meg doktori dolgozatát. Párton kívüli szakértőként dolgozott a román parlamentben, a választási hatóságnál és az elnöki hivatal kisebbségi főosztályán. Közben megalapította a Román Minifutball-szövetséget, és 2012-től az Európai Minifutball-szövetség elnöki tisztségét is betölti.

Elnöki programjában Razvan Burleanu azt ígérte, alapjaiban kívánja megváltoztatni a Román Labdarúgó-szövetség „szervezeti kultúráját”. Megválasztása után azonnal bizonyította is eltökéltségét. Felszólította Kassai Adalbert főtitkárt, hogy csütörtök reggelre nyújtsa be lemondását. Az új elnök kijelentette, véget vet a szövetségben meghonosodott szürkeségnek, és mostantól a FRF „nyugat felé igazodik”. Megígérte, két napon belül sajtótájékoztatón ismerteti a szövetség új struktúráját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.