A fél világ és a Szolnok Varga Dániel és Dénes nyomában

A Szolnok BL-bravúrra vágyik, ezért hazahozná Fiuméból a Primorje két klasszisát, Varga Dánielt és Dénest.

Magyar Nemzet
2014. 03. 25. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vargáék a Primorje Rijeka – és persze a tavaly Barcelonában világbajnoki aranyat szerzett magyar válogatott – kulcsemberei, ezért csupán igen hatásos „érvekkel” lehet őket haza csábítani. A Szolnok azonban talán a legkomolyabb kérőnek ígérkezik. E reménybeli tranzakció és csapata esélyeiről Kovács István szakmai igazgatót kérdeztük, aki 1994-ben az Újpestet, 2004-ben pedig a Honvédot vezette edzőként a BL-dobogó tetejére.

– Vágjunk a dolgok közepébe: igaz, hogy nyáron Szolnokra vinnék Fiuméból a Varga testvérpárt?
– Igaz, de mellettünk a fél világ is megkereste őket. A Recco és a Primorje ajánlatával anyagi szempontból nyilván nem tudunk versenyezni, sőt nem is akarunk, de az ésszerűség határain belül mindent megteszünk a szerződtetésükért.

– Ők is bizonyára az ésszerűség határain belül döntenek, azaz nemcsak az eurókat számlálják, hanem a riói játékokig hátralévő napokat is. Az olimpia előtt két esztendővel pedig éppen elérkezik az ideális időpont a hazatérésükhöz, nem?
– De, és bevallom, részben mi is ebbe kapaszkodunk, ez mellettünk szólhat. Ugyanakkor most még nehéz Vargáékkal egyeztetni, mert a Bajnokok Ligájában és az Adria-ligában is nagyon jól megy nekik a játék, érthető, ha arra koncentrálnak. Emellett azt sem árt tudni, hogy mi nem kínálunk eszelős pénzeket, de amit ígérünk, azt napra pontosan kifizetjük.

– Miközben a közelmúltban még a Reccónál, a földkerekség leggazdagabb egyleténél is megesett, hogy a tulajdonos hirtelen szeszélyből felállt – majd visszatért –, és hirtelen elapadt a költségvetés. A póló kis sportág, az uszodában híre megy egy-egy klub ingatagságának vagy megbízhatóságának, és e tekintetben a Szolnok mindenkinek vonzó célpont lehet.
– Én is így gondolom. Az uszodában valóban nincsenek titkok, és ez is előnyünkre válhat.

– Ha már előbb a BL-t említette, a magyar póló híveként szörnyű érzés, amint bajnokcsapatunkat, az Egert agyba-főbe verik. A Szolnok ezzel szemben csupán egy góllal, ráadásul arcpirító játékvezetés mellett veszítette el tavaly ősszel a Primorje elleni BL-selejtezőt. Ha jövőre sikerül a terveknek megfelelően tovább erősíteni a csapatot, elsősorban a Varga fivérekkel, legalább a hatos döntőbe jutás céljával vágnak neki a nemzetközi porondnak?
– Igen, szeretnénk bekerülni a hat közé, de akár a nagydöntőbe is. Mindig is azt vallottam, ha nemzetközi szinten is van legalább egy igazán jó klubcsapatunk, az a válogatott megítélésére is pozitívan hat. És mi jövőre igazán jók akarunk lenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.