Ámulunk és bámulunk: óriásit siklott Miklós Edit

A svájci Crans Montanában folytatódott a női alpesi sízők világkupa-sorozata, ahol ezúttal lesikló futamot rendeztek.

TK
2014. 03. 02. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos program szerint ma kombinációs futamot kellett volna rendezni, de mivel szombaton nem tudták megrendezni a lesiklást, így utóbbit vasárnapra tolták, az előbbit pedig törölték – írja a Nemzeti Sport Online.

Az elsőként rajtoló olasz Johanna Schnarf nem tudta teljesíteni a pályát, így a másodikként rajtoló osztrák Nicole Hosp ért célba először, s az ő 1:35.41-es ideje lett az alap. Ennél először a hatodikként rajtoló honfitársa, Nicole Schmidhofer tudott gyorsabb lenni 33 századmásodperccel, majd a norvég Lotte Smiseth Sejersted – aki Editet Szocsiban a hatodikról a hetedik helyre tolta – faragott még újabb negyed másodpercet.

Amikor a szakág legjobbjainak csoportja következett, akkor már az osztrák Elisabeth Görgl állt az élen, aki 34 századdal volt jobb a norvégnál. Az elitek közül aztán a szuper-G olimpiai bajnoka, az osztrák Anna Fenninger vette át a vezetést, míg a második helyre a lesiklás holtversenyes szocsi győztese, Tina Maze jött be.

Máskor ilyenkor be is fejeződik a verseny érdemi része, de huszonhatos rajtszámmal jött Miklós Edit, aki remek részidőkkel, végül 67 századmásodperces hátránnyal, a negyedik helyen ért célba, ezzel alaposan megjavítva saját és a magyar sísport eddigi legjobb világkupa-helyezését.

Még hátra volt egy olimpiai bajnok, a szuper-G vancouveri győztese, az osztrák Andrea Fischbacher, aki végig csak századmásodpercekkel volt elmaradva Fenninger részidejeitől, és a célba végül 15 százados előnnyel ért, így mindenkit, köztük Editet is eggyel hátrébb szorítva.

Azonban az ötödik hely is minden idők legjobb magyar helyezése. Miklós Edit így újabb 45 világkupapontot könyvelhet el magának, s így közel van ahhoz, hogy elindulhasson a két hét múlva, a svájci Lenzerheidében megrendezendő világkupadöntőn is.

Miklós Edit az MNO-nak adott interjújában kijelentette, hogy nem álom, hanem cél az olimpiai arany. A hetedik helyével sporttörténelmet író alpesi síző az előterjesztés alapján megkapja a pontszerzők jutalmát, s a szövetség is nagyságrendekkel több állami támogatással számolhat a jövőben.

 

Visszafizettetné Octavian Morariu, a román olimpiai bizottság elnöke Miklós Edittel azt a pénzt, amit Magyarországra való áttelepedése előtt a román állam elköltött a felkészülésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.