Az Old Trafford nem kér a Glazer famíliából

Talán mégis küszöbön áll a Glazerök távozása az Old Traffordból? Csak ha a katariak megvásárolják a klubot.

Ch. Gáll András
2014. 03. 28. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sunday Mirror exkluzív beszámolója szerint a katari királyi család tulajdonában lévő Qatar Holdings 1,5 milliárd fontért megvásárolná a Vörös Ördögöket. A Qatar Holdings elnöke és Katar miniszerelnöke, Hamad bin Dzsaszim bin Dzsabir El Tani szerint sikerül olyan ajánlattal az amerikai Glazerék elé állni, amelyet nem utasítanak vissza. A sok szurkoló által nem szívelt amerikaiak 2005-ben vették meg a Unitedet 790 millió fontért. A lap úgy értesült, a Qatar Holdings már elkülönített 2,5 milliárd fontot az üzletre, ebből 1,5 milliárd fontot kapnának a jelenlegi tulajdonosok – azaz óriási nyereséggel adnának túl a csapaton –, a fennmaradó 1 milliárd fontot pedig Sir Alex Ferguson rendelkezésére bocsátanák a csapat erősítésére.

Ferguson nevéből már következtethet az olvasó, hogy a fenti információ nem új keletű. Nem is az, 2010 decemberi keltezésű. Mindez azt jelenti, hogy már három és fél éve felmerült az olajállamban a klub megvásárlása.

Most azonban itt a legújabb, bár még meg nem erősített hír: a United legendás 1992-es generációjának képviselői, a Class of ’92 élére állnának egy ugyancsak katari konzorciumnak, amely kétmilliárd fontért megvásárolná a klubot. David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes, Ryan Giggs, Phil és Gary Neville – veretes névsor.

Eközben a Manchester United Supporters’ Trust (MUST), a klub szurkolóinak szervezete nyomatékosan felszólította a United részvényeinek 90 százalékát birtokló Glazer családot, hogy adja el tulajdonrészét a Beckhamék vezette konzorciumnak. „Glazerék egy napon úgyis eladják a klubot, hiszen 2005-ben azért vették meg, hogy nyereséggel továbbadjanak rajta. Szerintünk ez a nap elérkezett. Az a fajta üzleti modell, amely Sir Alex Ferguson menedzseri időszakában működött, tovább nem fenntartható” – jelentette ki Duncan Drasdo, a MUST ügyvezetője.

Tudni kell, hogy a klub a 2005 óta eltelt majdnem kilenc évben 700 millió fontot fizetett ki hitelkamatokra, banki költségekre és tőketörlesztésre. Tudniillik Glazerék hitelből vásárolták meg a klubot, és a bevételek jelentős része a hitelek törlesztésére megy el, nem pedig a klub fejlesztésére. Erre szokták mondani: ügyes

Jellemző módon abban a pillanatban, hogy a Beckham vezette konzorcium állítólagos vásárlási szándékáról megjelentek a hírek, a Manchester United-részvények ára meredeken emelkedni kezdett a tőzsdén. Azaz Glazerék ezzel is jól jártak, miközben a csapat PL-történelmének leggyengébb szezonját futja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.