Az olimpiákon elbuktak, a vb-ket megnyerték

A német Savchenko, Szolkovy párosé az első arany, a férfiaknál és a nőknél is hazai műkorcsolyázó áll az élen Szaitamában.

2014. 03. 27. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki szabadprogramban is első Aliona Savchenko-Robin Szolkowy duó győzött a párosok között a Szaitamában zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon. Ám a németek utolsó versenyük után felemás érzésekkel vonhatnak mérleget pályafutásukról. A duó már a 2006-os torinói olimpián is indult, ott Eb-ezüstérmesként hatodik lett, s azóta minden olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, valamennyi GP-döntőben dobogós volt; azt a két Eb-t leszámítva, amelyet nem tudott befejezni. A második éppen a januári budapesti Európa-bajnokság volt, a lebetegedett Aliona Savchenko éppen a 30. születésnapján volt kénytelen visszalépni. A németek nem akartak kockáztatni Szocsi előtt, de az olimpián hiába szerettek volna aranyérmet, Vancouver után megint be kellett érniük a bronzzal. Szolkowy júliusban 35 éves lesz, és ő már bejelentette, hogy lelép a jégről.

Az amúgy négyszeres Eb-1. kettős Szaitamában simán nyert a Szocsiban ezüstérmes Sztolbova, Klimov orosz egység előtt, az olimpiai bajnok Voloszozsar, Tranykov páros nem indult, ők idén már kidolgozták magukat.

A férfiaknál ott van a Szocsiban megkoronázott japán Juzuru Hanju – szép is lenne, ha ő ellógná a fellépést a hazai közönség előtt –, de a rövid programjában a négyfordulatos toe-loopból elesett, és csak a harmadik helyen áll. A házigazdáknak mégsem kell apátiába esniük, mert Tacuki Macsida vezet, mi több, a rövid program után a nőknél is japán elsőséget rögzíthetünk. A kétszeres világbajnok, s a vb után 23 évesen visszavonuló Mao Aszada megugrotta a tripla Axelt, amit a szebbik nem képviselői közül csak ő tud. A programjára 78,66 pontot kapott, ami „világcsúcs”, az eddigi rekorder a dél-koreai Kim Ju Na volt, aki a 2010-es, vancouveri olimpiai diadala alkalmával 78,50 ponttal kezdett. A Szocsiban ezüstérmes Kim Ju Na visszavonult, s az olimpiai bajnoki címvédő orosz Agyelina Szotnyikova sem méreti meg magát a vb-n.

Mao Aszada Vancouverben második, Szocsiban hatodik volt, olimpiai aranya neki sincs, mint Szolkowyéknak, de hazai pályán világbajnokként elköszönni mégiscsak más érzés lenne, mint a németeknek idegenben.

Eredmények:

páros, végeredmény:
1. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (német) 224,80 pont
2. Kszenyija Sztolbova, Fjodor Klimov (orosz) 215,92
3. Meagan Duhamel, Eric Radford (kanadai) 210,84

nők, állás a rövid program után:
1. Mao Aszada (japán) 78,66
2. Carolina Kostner (olasz) 77,24
3. Julija Lipnyickaja (orosz) 74,54

férfiak, állás a rövid program után:
1. Tacuki Macsida (japán) 98,21 pont
2. Javier Fernandez (spanyol) 96,42
3. Juzuru Hanju (japán) 91,24


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.