Az UTE mentheti meg az újpesti focit

Az UTE kezességet vállalt a labdarúgócsapatot működtető Újpest FC Kft. adóhiányának megfizetésére.

WL
2014. 03. 19. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyaegyesület szerdán közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elnökség keddi ülésén egyhangú szavazással döntött erről.

„Az Újpest eddig is megfelelt minden törvényi feltételnek az átruházáshoz, de ezzel a döntéssel az MLSZ elnöke által múlt pénteken támasztott kiegészítő feltételeket is maradéktalanul teljesíti ahhoz, hogy a profi labdarúgás az élvonalban indulhasson” – olvasható a közleményben.

Őze István, az egyesület elnöke az MTI érdeklődésére telefonon megerősítette azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint a 2008 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentős adóhiányt állapított meg az Újpest FC Kft.-nél, amely a félmilliárd forintot is meghaladja, de a késedelmi kamatok és büntetések nélkül 194,377 millió a tényleges adóhiány. Ennek az összegnek a megfizetésére vállalt most garanciát az UTE, amely szponzorainak köszönhetően tudott lépni az ügyben.

„A Magyar Labdarúgó Szövetség részéről végig éreztük a segítőkészséget, az UTE-nak mindig jó volt a kapcsolata az MLSZ-szel, ugyanis többek között az utánpótlás-szakosztályokat is mi működtetjük. Ez egy olyan pont volt a tárgyalások során, amelyet most, remélem, sikerrel teljesítettünk” – tette hozzá Őze István.

A közlemény szerint az Újpesti Torna Egylet és Újpest városvezetése a jogszabályok adta kereteken belül mindent megtett annak érdekében, hogy a kerület focicsapata továbbra is a legmagasabb osztályban szerepelhessen.

„Ennek érdekében folyamatosan tárgyalt, egyeztetett mind a labdarúgó kft.-vel, mind az MLSZ vezetésével. A tárgyalások eredményeként alakult ki az a feltételrendszer, amely így teljes körűen teljesült. Az UTE nem először menti meg a felnőttcsapatot, és erőfeszítései ezúttal is eredményesek lehetnek, hogy a labdarúgás az egyesület dicső tradíciójához méltóan szerepeljen a magyar labdarúgás élvonalában” – fogalmaz a közlemény.

Az ügy háttere, hogy az UTE azzal a kéréssel fordult az MLSZ-hez: a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be, mivel Roderick Duchatelet szerint a labdarúgóklub offshore cégek hálójába került. Az érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat. A szövetség döntése csütörtökre várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.