Balzsay Károlyt rosszindulatú daganat támadta meg

A volt profi világbajnok bokszoló kezelés alatt áll, jól van, gyógyulási esélye nyolcvanszázalékos.

Deák Zsigmond
2014. 03. 06. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balzsay Károly amatőrként junior- és felnőtt-Európa-bajnoki ezüstéremig jutott, a hivatásosok között pedig a WBO és a WBA szervezetek nagyközépsúlyú vb-övét is megszerezte. A 34 éves kiválóság 2013 februárjában jelentette be a visszavonulását, azóta a KSI-ben edzősködik, illetve műsort vezet az Echo Tv-ben, sportbéli energiáit pedig Ironman-versenyeken vezette le.

Amikor Erdei Zsolt búcsúmérkőzése körvonalazódott, Balzsayban is felmerült, hogy volt német klubja, az Universum Box Promotion csődje miatti, némiképp kényszerű befejezése helyett méltó búcsút vegyen a ringtől. Ám még mielőtt bármi konkrétum történt volna, ez év elején vírusos lázas betegség döntötte le a lábáról, s nem akart elmúlni.

„Mononukleózisom volt, lázrohamok törtek rám, három hétig szinte csak feküdtem, és nagyon megduzzadtak a nyirokcsomóim. Ez tűnt gyanúsnak, szerencsére egyből a László-kórház hematológiájára kerültem, jó kezekbe. Szövettani és ct-vizsgálatokat végeztek a »nyomozás« során, s két hét múlva kiderült, hogy nyirokrákom van. Azonnal átmentünk a másik szobába, s meg is kaptam az első kemoterápiás kezelésemet, jövő héten következik a második.”

A legbutább sztereotípia, hogy a világ pillanatok alatt nagyot fordult a kiváló sportemberrel, de nyugodt, tárgyilagos, sőt optimista hangját ebben a torokszorító szituációban is öröm hallani: „Persze, hogy megijedtünk, ilyenkor az ember egyből összesz*ja magát, de rohantunk az egyik helyről a következőre, nem volt időnk sokat gondolkodni. Az orvosom igazán pozitív beállítottságú, jó kezekben vagyok nála, azt mondja, egész életemben sportoltam, és fiatal vagyok, a gyógyulási esélyem így igen kedvező, körülbelül nyolcvanszázalékos. Eleve ez a fajta daganat kevésbé súlyos, mint mások. A kezelések között teljesen jól vagyok, élem az életem, járok a KSI-be edzést tartani, az Echo Tv-be műsort vezetni, élvezem, hogy nem vagyok az ágyhoz kötve, lázasan, mint korábban.”

Mi okosat lehet ehhez hozzá tenni? Legfeljebb azt, amit a meccsei során: Hajrá, Karesz!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.