Bayern-tikitaka: egy kis futsal, egy kis kézilabda

Kedd este valószínűleg bajnokot avatnak a berlini Olympiastadionban. Dárdai Pál elemzi a Bayern futballját.

Ch. Gáll András
2014. 03. 25. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor kedd este nyolckor a Hertha Berlin a Bayern Münchent fogadja az Olympiastadionban, 23 pont lesz a bajorok előnye a második helyezett Borussia Dortmunddal szemben nyolc fordulóval a Bundesliga befejezése előtt. Ha győz Pep Guardiola Bayernje, a Dortmund meccsének eredményétől függetlenül már behozhatatlan lesz a fórja, meglesz a 24. bajnoki cím. Nem mintha bárki is kételkedett volna ebben, már akár tíz fordulóval ezelőtt is...

A 17 éve Berlinben élő Dárdai Pál sincs a kétkedők között, a 61-szeres magyar válogatott középpályás ma már a Hertha organizációjában az utánpótlással és a második csapattal foglalkozik, és természetesen karakteres véleménye van a BL-címvédő, német bajnok és kupagyőztes Bayernről, a világ legjobb futballcsapatáról.

– Idehaza is megoszlanak a vélemények, ki-ki vérmérséklete, elkötelezettsége szerint foglal állást. Az ön álláspontja szerint jobb ez a Bayern Jupp Heynckes csapatánál, amely tavaly májusban megnyerte a BL-t, vagy rosszabb?
– Az biztos, hogy több olyan gólt rúgnak, amelynél sakk-mattra kijátsszák az ellenfél védelmét, és csak be kell gurítani a labdát a hálóba. Egy kicsit futsal, egy kicsit kézilabda, amit Guardiola irányításával játszanak Ribéryék, tudniillik már-már lábbal is ugyanolyan jól kezelik a labdát, mint a kézilabdázók kézzel. Elképesztően ügyesek!

– Van, aki unalmasnak találja a tikitakát. Mert ne szépítsük, ez a Barca tikitakája, a Bayernre szabva.
– Tény, hogy Heynckesnél lendületesebben futballozott a Bayern. De aki fanyalog, annak szerintem savanyú a szőlő. Micsoda luxus, hogy hét fordulóval a befejezés előtt bajnok lesz egy csapat! Ez példátlan! A mai világban, amikor egy harmadosztályú csapat ellen is meg kell küzdeni a győzelemért, a Bayern úgy intézi el a legjobb ellenfeleit is, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. 26 bajnokiból 24 győzelem, két döntetlen, az utolsó 18 mérkőzését mind megnyerte a csapat a Bundesligában. Őrület! A számokkal nem lehet vitatkozni. Minden a feje tetejére állt itt Németországban, a bajnoki hajrá az alsóházban lesz izgalmas, hatalmas harc lesz a kiesés elkerüléséért, odafent már nem maradt semmi izgalom.

– Mi a Bayern játékának a lényege?
– A labdatartás. Aztán meg a ritmusváltás. Ez a futsal, erről beszélek. Amíg nálunk van a labda, addig lehet pihenni, még ha sok mozgással is jár a tikitaka. Folytonos háromszögelés, a tiszta harmadik ember keresése és megtalálása, ez Guardiola rendszerének a lényege. Hogy unalmas lenne? Eredményes.

– Mi a véleménye Thiago Alcántaráról, Guardiola kedvencéről?
– Hihetetlenül labdabiztos játékos, végigjátszik meccseket úgy, hogy gyakorlatilag nem hibázik. Február másodikán, amikor a Bayern 5-0-ra megverte a Frankfurtot, 185 labdaérintése volt, és 159 passza, 93 százalékos hatékonysággal. Mindegyik Bundesliga-rekord. Miről beszélünk?

– Legyőzhető a Bayern?
– Hát, a Herthának aligha fog sikerülni, de legyőzhető, mindenki legyőzhető. Szerintem erre jelenleg a Real Madridnak van esélye, persze csak akkor, ha belövik a helyzeteiket. Az a tempó, amelyben a Barcelona ellen játszottak vasárnap, lenyűgöző volt. Csak azt nem lehet kilencven percen át bírni. Már az első félidőben eldönthették volna a meccset, csak kihagyták a helyzetek jó részét. De a Bayern a Bajnokok Ligája óriási favoritja. Már csak azért is, mert teljesen mindegy, hogy ki játszik a húszas keretből. Azt sem érzi meg a csapat, ha Ribéry hiányzik, azt sem, ha Schweinsteiger, Robben vagy Mandzukic. Mert nem a játékos a lényeg, hanem a rendszer. Az egyetlen pótolhatatlannak tetsző ember Manuel Neuer, a kapus.

– Berlin várja már a Bayernt?
– Hogy várja-e? Társasági esemény lesz a mérkőzés, már karácsonykor elkelt mind a 74 ezer belépő. Az emberek a Hertha–Bayern mérkőzés jegyével lepték meg a szeretteiket karácsonykor, nem vicc...

– Egész jól szerepel a Hertha is, ott van szilárdan a középmezőnyben.
– Szerintem szobrot kell emelni a holland Jos Luhukaynak, az edzőnknek. A csapat erőn felül teljesít, mindenki a limiten, vagyis a képességei határán futballozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.