Csak kétfős a magyar válogatott

A lengyelországi Sopotban péntektől vasárnapig rendezik a fedett pályás atlétikai világbajnokságot.

2014. 03. 06. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Renaud Lavillenie bánhatja, hogy amikor február közepén Donyeckben 616 centire javította a rúdugrás világcsúcsát (még most is hihetetlennek tetszik, hogy már nem Szergej Bubka a rekorder!), vérszemet kapott, és egyből 621 centire tetette a lécet. Mert ezzel ugrott a világbajnoksága is. A franciák olimpiai bajnoka bokasérülést szenvedett, és így nem lehet ott a lengyelországi Sopotban pénteken kezdődő és vasárnap már véget is érő fedett pályás vb-n.

Meglehet persze, hogy így is egy ugró szolgáltatja majd a fő témát, mert az orosz Ivan Uhov – ő is londoni olimpiai bajnok – két hete magasugrásban olyan eredményt ért el, amilyet az elmúlt huszonhat évben tető alatt senki sem kontinensünkön: a Prágában jegyzett 242 cm-es Európa-csúcs beállításakor csak egy centivel maradt el Javier Sotomayor 1989-es, éppen Budapesten felállított világrekordjától. Uhov számára motiváció lehet, hogy a csúcsdöntés ötvenezer dollárt hozna neki a konyhára, de az arany is negyvenezret ér. (Uhov még 2008-ban arról híresült el, hogy részegen állt rajthoz a lausanne-i Szuper Grand Prix-viadalon, nem is birkózott meg a kezdőmagasságával sem. Azóta azonban komolyabban veszi az atlétikát.)

A csaknem 2,5 millió dollár összdíjazású vb-n csak két magyar versenyző indul: férfi 60 méter gáton a tavalyi fedett Eb-n negyedik Baji Balázs idei legjobbja 7,65 mp, ezzel 14. a nevezési listán, miként női súlylökésben Márton Anita is a 17,85 méteres eredményével. A nyolcas döntő azonban egyiküktől sincs elérhetetlen távolságra.

„Az előzetes eredmények alapján talán nincsenek olyan pozícióban, amely döntős szereplést ígér, de a felfelé ívelő formájuk és az elmúlt években mutatott versenyzési képességeik alapján mindketten finalisták lehetnek” – mondta az MTI-nek Spiriev Attila szakmai igazgató is Bajiról és Mártonról. Hozzátette: Baji Balázstól elvárás, hogy egy kört menjen, a döntőhöz már bravúr kell. Márton Anita helyzetét nehezíti, hogy egyből a nyolcas fináléba kell bejutnia. Férfi 60 gáton harminchárom, női súlylökésben huszonkét induló lesz.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.