Csődközelben Pászkány büszkesége, a Kolozsvári CFR

Kényes helyzetben tölti a hétvégét a klubprofizmus egyik kelet-európai mintájaként magasztalt Kolozsvári CFR.

2014. 03. 28. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román bajnokság 24. fordulója után a táblázat 10. helyén, a kieső helytől mindössze 7 pontra álló Vasutas mélyrepülését egy ideje értetlenül figyelik a főrészvényes Pászkány Árpád miatt „magyar” csapatnak tekintett együttes szimpatizánsai. A legutóbbi bajnokin éppen a helyi „ősellenségtől”, az Universitateától kaptak ki hazai pályán 2-1-re, amire 42 éve nem volt példa. Ezt követően szakadt át a kommunikációs gát, s derült ki már-már feketén-fehéren, mekkora is a baj a fellegvári klubnál.

Maga Pászkány is megerősítette, hogy sürgősen 3 millió eurót kellene előteremteni a klub helyzetének stabilizálása érdekében. A játékosoknak négyhavi bérrel tartoznak, de az adósság nem elhanyagolható részét képezi a különböző játékosügynököknek való tartozás, akik egyre türelmetlenebbül követelik jutalékukat. Március 29-ig ugyanakkor valamennyi klubnak igazolnia kell a szövetség felé, hogy valamennyi, 2013. december 31-ig felhalmozott adósságát kifizette, ellenkező esetben nem kapják meg a Liga 1-es indulási engedélyt a következő idényre. Márpedig a rendet és következetességet hirdető új szövetségi vezetés aligha tesz kivételt bárkivel is.

A realitások ismeretében egyre inkább a csődeljárásban gondolkodnak a klubnál, meg nem erősített források szerint Pászkány Árpád 6000 euróban maximalizált fizetésű játékosokkal a második osztályban tervezi újjáépíteni a csapatot. A vészhelyzeten Pászkány egy 2,55 millió euró értékű telek értékesítése révén próbált úrrá lenni, ám a vételár nagy részét lefoglalta az adóhivatal az állami tartozások fejében.

Az elmúlt 12 évben Pászkány 110 millió euró körüli összeget fektetett be a CFR-be, ám a Transfermarkt.de portálról származó adatok szerint a pénz nagyjából már meg is térült. Az UEFA 2009-es, 2011-es és 2013-as pénzügyi jelentése szerint játékoseladásból 37,25 milliót, a BL-szereplésből pedig 44,1 milliót inkasszált a klub, a két Európa Liga-szereplés pedig 2,26 milliót hozott a konyhára. Mindezt kiegészíti a legutóbbi hat román bajnokság tévés jogdíjaiból származó 2 millió, a telt házas BL-meccsek jegybevételei is 1,5–2 millió között mozognak, plusz a hazai kupagyőzelmekért járó pénzdíjak és marketingtevékenységekből származó bevételek.

Miközben nem hárítja a maga felelősségét, a felhalmozott veszteségeket azzal magyarázza Pászkány, hogy az infrastruktúrába is sok pénzt kellett fektetnie. „A legnagyobb európai klubok egyike sem kényszerült arra, hogy pénzt áldozzon stadionépítésre. Mi csak annyit kaptunk, hogy ingyen vehettük igénybe a vasúttársaság tulajdonában lévő telket, ahol a CFR-stadiont építettük. A város nem vesz tudomást többszörös bajnokcsapatáról, míg az állandó kiesőjelölt Universitatea EL-szintű stadiont kapott ajándékba” – mondta az üzletember a DolceSport nevű sportcsatornának.

Itt tart most az elmúlt évtizedben három bajnoki aranyat és kupagyőzelmet, valamint két román szuperkupát begyűjtő Kolozsvári CFR. Az már csak fanyar ráadás, hogy az áramszolgáltató azzal fenyegetőzött: az U elleni mérkőzés előtt lekapcsolja a villanyt, ha a klub nem fizeti ki azonnal a legutóbbi, közel 5 ezer eurós számlát. Azt még valahogy összekalapozták

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.