Csontváz csontváz hátán Újpesten

Az előző tulajdonos állítja: a belgák már 2006-ban birtokba vették a futballklubot, mégpedig offshore cégeken keresztül. Nehezen követhető a lila-fehér kálvária.

Gabay Balázs
2014. 03. 17. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnök-tulajdonosának március 14-ei sajtótájékoztatóján már elhangzott, hogy a belga édesapja, Roland Duchatelet és Tolnai Sándor korábbi tulajdonos között volt kapcsolat. Az idősebb Duchatelet tulajdonosa a spanyol másodosztályban játszó AD Alcorcónnak, az angol másodosztályba zuhanó Charlton Athletic FC-nek, élettársa révén a belga második vonalban szereplő Sint-Truidensének, a német negyedosztályú Carl Zeiss Jenának, és korábban birtokolta a belga bajnok Standard Liege-t is. Fia, Roderick Duchatelet pénteken halvány utalást tett arra, hogy apja adott kölcsön az Újpestnek belga játékosokat, sőt kitért arra röviden, hogy hitelt is biztosított Tolnainak, cserébe pedig valamiféle opciós jogot kért egyes, a jövőben megvásárolni kívánt lila-fehér futballistákra.

Tolnai hétfői közleményében azt írja: Roland Duchatelet már 2006-ban kisebbségi, 49,85 százalékos tulajdonrészt szerzett az Újpest FC Kft.-ben az általa birtokolt Costerlau Kft.-n keresztül. A volt Újpest-tulaj szerint innentől nemcsak a klub kulcspozícióit töltötték be a belga javaslatára érkező munkatársak, de magát az Újpest FC-t is a Duchatelet család vette birtokba offshore cégeken keresztül. „Mindezekről közhiteles adatokat tartalmaz a cégnyilvántartás, illetve az üzletrész-adásvételi szerződés Termination of Trust elnevezésű – Duchatelet által nem véletlenül nyilvánosságra nem hozott – melléklete” – fogalmaz Tolnai Sándor.

Az Újpest ügyvédje, Visontai Csongor egészen más színben világítja meg a múltbéli ügyeket. Mint mondja, korábban három ügyben is tettek feljelentést a bíróságon, ezek esetében Csehi István korábbi ügyvezető olyan kifizetéseket írt alá, amelyek mögött nem volt valós munkavégzés, teljesítés. Mindhárom – több tízmilliós tételről szóló – perben Duchatelet-ék javára döntöttek. Visontai jelzi: már ezekben a perekben is a Costerlau Kft.-re és az azt birtokló Roland Duchatelet-re hivatkoztak Tolnaiék, mintha kvázi az akkor felhalmozott adósságért a céget birtokló belga is felelős lenne. Az ügyvéd szerint ugyanakkor a kft.-ben nem szerepel leírva Duchatelet neve, nincs köze hozzá.

Tolnai fontos részletet is rögzít közleményében: eszerint a 2011 októberében közte és Roland Duchatelet között kötött adásvételi szerződésben csak a már lejárt tartozásokat rögzítették. A megállapodást később egészítették ki azzal, hogy a következő két évben lejáró követeléseket október után rögzítik majd valamikor. Ez fontos pont, ugyanis Roderick Duchatelet is utalt rá korábban, hogy az adásvétel előtt nem sokkal még csak 1 millió eurós tartozásról tudtak, néhány nappal az aláírás előtt pedig már közel 3,5 milliósra duzzadt az összeg. Visontai portálunknak jelezte, a szerződésben foglalt adósságlistán nem szerepelt egy 2011 októbere után felbukkanó másfél milliárd forintos tétel, melynek eredetéről fogalmuk sincs. Kitért rá: ő Roderick Duchatelet alatt kezdett dolgozni az Újpestnél, soha nem találkozott még személyesen a tulajdonos édesapjával, így az ő korábbi üzleti ügyeiről sem tud érdemben nyilatkozni.

Miközben a jelenlegi elnök állítja, az elmúlt három évben közel négymilliárd forintot költött az Újpestre, Tolnai arról beszél, hogy Duchatelet 2011 novemberétől alig törlesztette a klub adósságait, sőt több hitelezőt perrel fenyegetett meg. A volt tulajdonos szerint a belga a vételárral és az eddig kifizetett adósságokkal együtt sem költött többet 300-350 millió forintnál.

Miközben mindenki az Újpest elleni felszámolási eljárás másodfokú ítéletére, illetve az MLSZ licenc-áthelyezésről szóló csütörtöki döntésére vár, továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés a negyedik kerületben. Volt-e a Duchatelet családnak tulajdonrésze az Újpest FC Kft.-ben 2011 előtt? Ha igen, mekkora részt kellett vállalniuk a klub kiadásaiból? Az adásvételi szerződés alapján az előző, vagy a jelenlegi tulajdonosnak kellene kifizetnie a mára több mint félmilliárdosra hízott adóhiányt (köztartozást)? Pontosan mely adósságtétel(ek) kifizetésére vállalt garanciát Roderick Duchatelet? A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya miért nem tudja két éve lezárni az Újpest FC-t átvilágító NAV jelentésében foglalt pénzmosás, okirat-hamisítás gyanújával indult nyomozást?

Az már szinte eltörpül e büntetőjogi felelősséget is feltételező kérdések mellett, hogy az MLSZ miért nem kíván hozzájárulni a licenc áthelyezéséhez az Újpest 1885 Kft.-be, miközben a sporttörvény betűi szerint ez a sportvállalkozás és az indulási jogot jelenleg birtokló Újpest FC Kft. is megfelel az szövetség licencadási feltételeinek. Indulási jog hiányában az Újpest rövid időn belül megszűnhet, illetve a BLASZ IV-ig zuhanhat.

Az újpesti agóniáról, a zavaros pénzügyekről és a licenccel kapcsolatos vitáról ide kattintva olvashat bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.