Debrecenre figyel majd az egész világ

A ritmikus gimnasztikázók március 14–16-i világkupaversenyét még Dél-Amerikában is nézik.

2014. 03. 07. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenképpen sportdiplomáciai siker, hogy egy ilyen rangos világkupaversenynek adhatunk otthont. S nagyon boldogok vagyunk, hogy immár harmadszor lehetünk házigazdák. Az esemény iránti hatalmas érdeklődést mutatja, hogy nem csak a Magyar Televízió közvetít, az adás a világ számtalan pontjára eljut, még Dél-Amerikába is” – mondta el a verseny sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke, a lólengés kétszeres olimpiai bajnoka.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere arról tájékoztatott, hogy a Főnix-csarnokba hétfőn érkeznek meg a szőnyegek, akkor kezdődik a teremrendezés, szerdán befutnak az első versenyzők, csütörtökön pódiumedzések lesznek, a viadal pedig péntektől vasárnapig tart. „Tizenhat évvel ezelőtt azt találtuk ki, hogy a városmarketinget a sportrendezvényeken keresztül kívánjuk megvalósítani. Azóta már számtalan világ- és Európa-bajnokságot, világkupát rendeztünk, és a mostani verseny is ebbe a sorba illeszkedik” – tette hozzá Kósa Lajos.

Sinkó Andrea, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnökségi tagja – nem mellékesen a szöuli olimpia 6. helyezettje – elmondta, hogy a világkupán húsz ország 140 versenyzője indul. Legjobbunk, Vass Dóra számára a célkitűzés a legjobb tízbe kerülés, s az, hogy legalább egy szerenkénti döntőbe jusson be. A kéziszercsapat esetében nincs megfogalmazva számszerű eredmény, a cél a gyakorlatok hibátlan bemutatása. Az mindenesetre sokat mondó, hogy Sinkó Andrea megjegyezte: az elmúlt huszonöt évben nem látott olyan komoly munkát itthon, mint ami most folyik a válogatottnál. „Nagyon bízom abban, hogy mindez hamarosan az eredményekben is meglátszódik. S ha arra nem is számítunk, hogy a debreceni szőnyeg lejt majd a számunkra, remélem, hogy azokat a pontszámokat megkapjuk, amiket megérdemlünk. Az már önmagában is óriási lehetőség a versenyzőink számára, hogy hazai közönség előtt szerepelhetnek ilyen rangos világkupán. Annak idején nekem ez nem adatott meg” – mondta el Sinkó Andrea.

Vass Dórától megtudhattuk, hogy buzogánnyal a tavalyi gyakorlatát adja elő, labdával, szalaggal és karikával azonban újított. S az a tavalyi szabálymódosítás, miszerint egy gyakorlatot énekes zenére is elő lehet adni, sokkal élvezetesebbé tette a sportágat, és a versenyzőket is feldobja. Első számú versenyzőnk a sajtótájékoztatón is jó hangulatban volt, a hivatalos rész után a világkupa egyik, őt ábrázoló plakátja mellett azt a kunsztot is megcsinálta, amit korábban a műteremben. A magunk részéről a maximális pontszámot adtuk neki.

Ami a mezőnyt illeti, bár az oroszok a héten úgy döntöttek, hogy az előzetes terveikkel ellentétben két világbajnokukat, Jana Kudrjavcevát és Margarita Mamunt nem hozzák el Debrecenbe, a sportág első számú nagyhatalmánál a második vonal is jelentős nívót képvisel. Az ukrán Anna Rizatdinova, aki karikával a világbajnoki cím védője, eljön Magyarországra, és a tavaly Kijevben szalaggal vb-bronzérmes fehérorosz Melityina Sztanjuta is a szűk világelitet képviseli. A vb-n az összetett versenyben Kudrjavceva mögött egyébként éppen Rizatdinova lett az ezüst-, Sztanjuta pedig a bronzérmes.

A sajtótájékoztatón bemutatták a magyar ritmikus gimnasztikázók új formaruháját, amit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Textiltervező Tanszék munkatársai terveztek, és a „végeredmény” a versenyzők körében is nagy tetszést aratott.

A magyar csapat a világkupán:

Egyéni felnőtt versenyzők: Vass Dóra, Böröcz Bianka, Kécza Daniella, Soós Viktória
Az együttes kéziszercsapat tagjai: Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Kiss Barbara, Raub Nóra, Ludányi Laura, Wehovszky Vivien (tartalék: Tóth Mercédesz, Seregi Dominika, Lakatos Réka, Sipos Emma)
A junior csapat tagjai: Kiss Alexandra, Váray Mira, Pigniczki Fanni, Szakály Borbála

A debreceni világkupára a belépés ingyenes lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.