Duchatelet zokogva lebegteti az Újpest jövőjét

Roderick Duchatelet, az Újpest elnöke összetört, s azt mondja, már nem az ő kezében van a 129 éves klub sorsa.

BuL
2014. 03. 14. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenyegető valóság az újpesti élfuball vége, ebben a helyzetben tartott válságtájékoztatót az Újpest FC elnök-vezérigazgatója,egyben tualajdonosa, Roderick Duchatelet belga sportvállalkozó.

„Az Újpest FC jövője forog kockán. A rendőrségi nyomozás két éve folyik az előző tulajdonosokkal szemben, már elveszítettem a hitemet. A médiában bűnözők kaptak hangot, inzultálják a klub alkalmazottait, sőt, egy magyar ügyvéd egyiküket meg is fenyegette” – kezdte az anyagi ellehetetlenülés szélén álló klub vezetője, aki megköszönte az újpesti polgármesternek, hogy eddig nem lépett az MLSZ az Újpest FC NB I-es tagsága ügyében.

Mint vázolta, az előző tulajdonos, Tolnai Sándor ismertetője szerint egymillió eurós adóssága volt a klubnak, amikor megvásárolta. „A klub évente egymillió eurós veszteséggel működött – Tolnai legalábbis erről beszélt nekem, amikor elmondta, hogy nem tudja tovább finanszírozni a futballklubot, s eladná nekem –, de szerződés szerint garanciát vállaltak ennek rendezésére.” Duchatelet azt mondta, amikor Újpestre érkezett, „az egymillió eurós tartozásból hirtelen 4,5 millió euró lett, így berekesztettük a tárgyalásokat”. Majd változtatások történtek a szerződésben, abban egyeztek meg, hogy Tolnai Sándor extulajdonos fizeti a megmaradt tartozásokat, amennyiben az vitatható, nem fizetik meg.

Duchatelet arról beszélt ezután, hogy a bevételben eltúlzott és magasabb számok szerepeltek a könyvekben. A játékosok számára olyan lakásokat béreltek, amelyek Tolnai Sándor anyósa nevén voltak, a stadion takarítását Tolnai öcsének a cége végezte. Aztán egyik pillanatról a másikra drámaI módon megnőtt a játékosok bére, a takarítócég fizetsége és az egyéb költségek is. „Ezek után úgy döntöttem, változtatok a dolgokon, többek között új könyvvizsgálókat alkalmaztam, akik segítségével elkezdtük a dolgok rendbe tételét.” Az új tulajdonos elmondta, a korábbi ügyvezető által köttetett szerződések 100 százalékig hamisak voltak. A klubnál átláthatatlanul folytak pénzek pályafelújításra és sok más egyéb célokra is. Kiderült, a pályafelújítást ingyen végezték el az egyik játékos hozzátartozói, mégis egy bizonyos Lascano nevű cég 25 millió forint plusz ÁFÁ-t követelt Duchatelet-től.

A mostani elnök azt mondta, jelen pillanatban fenyegető valóság a felszámolás, 42 peres ügyben érintett a klub, a másodfokú bíróság bármelyik nap elrendelheti a felszámolást, de tisztázni kellett korábban például Jucemar – egy brazil labdarúgó – átigazolásának anyagi hátterét is. „Voltak olyan tételek, amik rajta voltak a listán, mint például egy offshore cég játékosügynöki szerződése. A játékosok ugyanakkor kijelentették, hogy ez a cég nem működött közre az átigazolás lebonyolításában, így például Korcsmár Zsolt Brann Bergenhez szerződésében vagy Dusan Vasziljevics Videotonhoz igazolásakor és Sándor György elszerződésénél is. A BTC nevű offshore cég, Hrutka János játékosügynök vállalkozása 138 millió forintot követel rajtunk, holott a fent említett játékosok nekünk elmondták, Hrutka semmiféle tevékenységet nem fejtet ki az ő szerződésük ügyében. Álláspontunk szerint Hrutka bűncselekményt követett el, fel is jelentettük, de nem történt semmi azóta sem. A felszámolási bíróság is megkapott minden anyagot, mégis elrendelték első fokon a felszámolást” – fogalmazott Roderick Duchatelet.

Ciprus, offshore, perek, MLSZ – és könnyek...

Az átutalási láncon belül több offshore cég van, amiktől nagyon nehéz visszakövetelni a pénzt, vannak magyar és ciprusi cégek is – szólt hozzá Visontai Csongor, az Újpest jogi képviselője. „Több mint egymilliárd forintról van szó.” Arról, hogy amikor egy forintért megvette a klubot Tolnaitól, mit tudott a klub anyagi helyzetéről, az elnök azt mondta, Tolnai összesen 4,5 millió eurós kintlévőségéről nem tudott.

Duchatelet most ott tart, hogy hamarosan elhagyja Magyarországot, ez akkor következik be, ha a felszámolási eljárás megkezdődik.

„Szerdán (azaz két napja – a szerk.) betelt a pohár, úgy döntöttem, kiszállok, hazamegyek, egyetlen eurót sem teszek már be ebbe a feneketlen zsákba” – mondta Duchatelet, a szavakat keresgélve, immár könnyek között,miután hosszú percekig képtelen volt megszólalni. Aztán így folytatta: „Bármelyik pillanatban megkezdődhet a felszámolás, s ha ez bekövetkezik, én mindent itt hagyok. Percekkel a sajtótájékoztató kezdete előtt folytatam még egy beszélgetést az MLSZ-szel, de újabb követeléseket támasztott a szövetség: fizessek be a NAV-nak összesen 550 millió forintot. Én tudom, hogy ez az összeg bűncselekmény eredménye, amit nem én követtem el. Nem vagyok hajlandó bűnözők helyett fizetni, ráadásul ez nem is lejárt tartozás, hiszen csak szeptemberben válik azzá. Az MLSZ szabályzata viszont azt mondja ki, hogy a csapatot működtető gazdasági társaságot csak lejárt köztartozás esetén lehet kizárni, illetve a BLSZ IV-ig visszaminősíteni.”

Ekkor már mindenki könnyezett a teremben – természetesen az újságírókat kivéve –, Gyarmati Eszter ügyvezető és két másik alkalmazott hölgy is, a játékosok megrendülten álltak a háttérben. A drámai feszültség tapintható volt.

Hogy mi lesz ezek után? Két út lehetséges: vagy engedélyezi az MLSZ, hogy az Újpest elinduljon a jövő évi bajnokságban egy új kft.-vel, és az abba áttett licenccel, vagy, amint erről az MNO is írt, irány a budapesti bajnokság negyedik vonala. Az MLSZ 550 milliós adóhiány kiegyenlítésére kér garanciát. A szövetség előzetes tájékoztatása szerint március 20-án tárgyal majd az Újpest ügyéről, a bíróság viszont bármely hétköznap másodfokú, jogerős döntést hozhat az Újpest FC Kft. felszámolásáról, ami a IV. kerületi futball végét jelentheti.

Duchatelet-nek az elmúlt években 4 milliárd forint vesztesége keletkezett saját bevallása szerint.

Jelenleg az Újpest FC Kft.-nek szinte semmilyen bevétele nincs, a belga üzletember saját vagyonából tartja életben a céget. A játékosok az mno.hu kérdésére megerősítették,nekik egy fillérrel sem tartozik a tulajdonos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.