Hat osztályt is zuhanhat az Újpest

Júniusban jöhet a felszámolás, de akár már pénteken úgy dönthet az Újpest belga tulajdonosa, hogy csomagol, és elhagyja Magyarországot.

Gabay Balázs
2014. 03. 13. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi napok Újpesttel kapcsolatos találgatásaira rövid úton válasz érkezhet, még pénteken. A klub jelenlegi tulajdonosa, Roderick Duchatelet sajtótájékoztatót tart arról, él-e vagy hal a klub.

Több – a korábbi tulajdonosi körhöz köthető – offshore vállalat összesen több száz millió forintot követel az Újpest FC Kft.-től. A belga üzletember cége, a Cesarion BvBA 2011 októberében a Spontefor Ltd.-vel megkötött adásvételi szerződésben összesen négy mellékletben rögzítette azt az adósságlistát, melynek kiegyenlítésére a klubot névleges áron megvásárló Cesarion garanciát vállalt. Duchatelet állítja, folyamatosan törlesztette az adósságot, de feltűnt egy újabb 620 ezer eurós tétel, melyről viszont szerinte a szerződésben szó sem esik. A tulajdonos átdátumozott papírokról, nem létező pénzügyi kötelezettségekről és senki által nem ismert offshore-követelésekről is említést tett korábban.

Csehi István, az Újpest volt ügyvezető igazgatója portálunknak ezelőtt arról beszélt, hogy összesen 650 millió forintra rúg a törlesztendő adósság, amit Duchatelet egyszerűen nem akar kifizetni, ezért vagdalkozik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2008 és 2010 között végzett ellenőrzést a klubnál. A NAV bűnügyi főigazgatósága pénzmosás, okirat-hamisítás és adócsalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el, emellett a hatóság megállapította, hogy az Újpest 200 milliós adóhiányt, köztartozást halmozott fel. A bírsággal, késedelmi kamattal mára nagyjából 550 milliósra duzzadt összeget most Duchatelet-nek kellene kifizetnie. Az adóhivatal egyébként engedélyezte a részletfizetést. Az Újpest FC Kft. pedig a NAV-vizsgálat nyomán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A belga tulajdonos vállalta, hogy a regnálása alatt keletkezett hátralékot fizeti, de a szerinte korábban, 2011-es érkezése előtt keletkezett tartozást – így a több mint félmilliárdot – már nem hajlandó kiegyenlíteni. Emellett még ott tornyosul a fenti offshore cégek által követelt, az üzletember által el nem ismert több száz milliós összeg, melyek ki nem fizetése miatt eddig több mint tíz felszámolási eljárás indult az Újpest FC Kft.-vel szemben. Ebből három esetben első fokon már döntött a bíróság: fel kell számolni a kft.-t.

Mint Visontai Csongortól, Roderick Duchatelet jogi képviselőjétől megtudtuk, a legkorábbi másodfokú ítélet júniusban várható, és ha ott a felszámolás mellett dönt a testület, a labdarúgó klub NB I-es indulási jogát birtokló cég megszűnik. Ebben az esetben csak egy új sportszervezet indíthat (újpesti) csapatot a bajnokságban. Az MLSZ versenyszabályzata viszont úgy rendelkezik, hogy ezt „csak a területileg illetékes bajnokság legalacsonyabb osztályában” teheti meg. Az Újpest esetében ez nem a megyei, hanem a budapesti liga, vagyis a BLSZ IV. Innen, ha a klub minden évben megnyerné az aktuális bajnokságot, hat évig tartana visszajutni az élvonalba.

Roderick Duchatelet minden lehetséges módon próbálja menteni a menthetőt, és az utolsó szalmaszálba kapaszkodik. A sporttörvény tavaly decemberi módosításának köszönhetően lehetővé vált, hogy élvonalbeli labdarúgó klubot birtokló cég másik vállalkozásra ruházhassa át indulási jogát. Úgy tudjuk, a belga tulaj már nyélbe is ütötte a munkáltatói jogutódlási szerződést a jelenlegi (Újpest FC Kft.) és az indulási jogot a jövőben birtokló (Újpest 1885 Futball Kft.) cég között. Ami annyit tesz, hogy felértékeltette az előbbit, és minden tételt kifizetett, „lelicencelte” a kft.-t. Ezt a jogi manővert követően már minden vagyoni értéket át tud vinni az új cégbe.

Eközben várja március 20-át. A sporttörvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy a sportági csúcsszervnek (MLSZ) rá kell bólintania a licenc átvitelére. A szövetség lejárt tartozással rendelkező cégnek nem engedélyezi az indulási jog átvitelét, de az Újpest köztartozása csak augusztusban jár le – hiszen peresítették az ügyet, és ekkor dönt a bíróság másodfokon –, így ez nem lehet probléma.

Az MLSZ az MNO-nak megismételte korábbi állásfoglalását, miszerint „a helyzet rendezésének kulcsa a tulajdonos, a klubvezetés kezében van”. Mint írták, hetek óta tárgyalnak az Újpesttel, és egyértelművé tették, hogy milyen kiegészítő garanciákat és információkat kell megkapniuk ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozhassanak az ügyben. Ez vélhetőleg azt jelenti, hogy szeretnének betekintést nyerni az újpesti klub könyveibe, hogy megállapíthassák, van-e olyan kintlévősége a cégnek, ami megakadályozhatja az indulási jog átmentését. Az MLSZ – mint írják – kész soron kívüli döntést hozni az Újpest ügyében, ha megkapják a garanciákat. Amíg Duchatelet és a korábbi tulajdonosi kör nem tisztázza, hogy kinek kell lerónia a fennálló, több száz milliós tartozást, addig ez a garancia hiányzik.

Ráadásul, ha a szövetség engedélyezi az újpesti licencmanővert, precedenst teremt. Onnantól pedig sorban vihetik csődbe a magyar cégek a tulajdonukban lévő klubokat, hivatkozva a IV. kerületi példára, ahol bent ragadt adósság ellenére, MLSZ-támogatással sikerült átmenteni a licencet egy új vállalkozásba. Nem véletlen, hogy a szövetség óvatosan kivár a döntéshozatallal.

Végezetül egy újabb tőr az újpesti szívekbe: pénteken a bíróság határozhat arról, hogy az egyik elindított felszámolási eljárás első lépéseként ideiglenes vagyonfelügyelőt rendel ki az újpesti futball klubhoz. Információink szerint, ha ez bekövetkezik, Roderick Duchatelet összecsomagol, és elhagyja Magyarországot. A Blikk szerint a tulaj a Pécs elleni kupameccs előtt az öltözőben búcsúzott el a labdarúgóktól. Annyi bizonyos, ha távozik, nem kell júniusig várni a felszámolásra. Jóval előbb összeomlik Magyarország egyik legpatinásabb labdarúgó klubja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.