Elkészült Fa Nándor versenyhajója

A Spirit of Hungary legnagyobb megmérettetése a 2016–17-es Vendée Globe nonstop földkerülő verseny lesz.

BL
2014. 03. 23. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszoros földkerülő vitorlázó vasárnap Székesfehérváron mutatta be a 60 lábas, azaz 18 méteres karbonvitorlást, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul majd. A hároméves terv csúcspontja a 2016–17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő verseny lesz. A legkeményebb vitorlázó-megmérettetés 1992–93-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba.

A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében készült járművet Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka 16 ezer órát vett igénybe. „Ezen a hajón minden alkatrész egyedi, abszolút hi-tech, mintegy harminc kilométer kábel és több kilométer kötél van beleépítve” – mondta Fa Nándor.

A hajónak meg kell felelnie a versenyeket szervező IMOCA szigorú, mintegy százoldalas szabályzatának, a felmérő bizottság már az építés közben is ellenőrizte ennek betartását. A vízre tétel után is tesztelik majd, például egy daruval felborítják, és a hajósnak egyedül fel kell tudnia állítani.

A járművet az Adriára szállítják, ahol a vízen elvégzik a még hátralévő munkálatokat, majd április–májusban esedékes a bevitorlázása.

Az első verseny, amelyen a hatvanéves magyar sportember szeretne részt venni, az Atlanti-óceánt átszelő, New York és Barcelona közötti, június 1-jén rajtoló páros megmérettetés, ahol Fa Nándor társa a volt olimpikon, Goszleth Marcell lesz. Ezután következik december végén a Barcelona World Race nevű kétszemélyes nonstop földkerülő verseny.

Több kisebb, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő viadal is szerepel a programban, a szériában kétévente hirdetnek világbajnokot. A végső cél pedig az újabb Vendée Globe-részvétel.

Fa Nándor 2012 decemberében jelentette be: 15 év után úgy döntött, hogy ismét tengeren fog versenyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.