Hihetetlen! A Pécs nyerte a magyar női kosárkupát

Óriási meglepetésre a PEAC nyerte a magyar női kosárlabdakupát, miután a döntőben 65-61-re legyőzte a Sopront.

Ch. Gáll András
2014. 03. 23. 22:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napon át intenzíven ásítozott, olykor el is bóbiskolt az ember a szépen felújított fehérvári Alba Regia csarnokban a magyar női kosárlabdakupa nyolcas döntőjében. Egymást érték a papírforma-eredmények – talán csak a pénteki PEAC–Komló mérkőzés közben gyorsult fel némileg a néző pulzusa, a baranyai presztízsderbin sokáig a PINKK néven futó komlóiak vezettek, de a végén fordított Zseljko Djokics edző csapata –, a színvonalról jobb nem beszélni, a kilencvenes-kétezres évek szikrázó Pécs–Sopron csatáihoz szokott tapasztalt hírlapíró heveny nosztalgiával citálta ismerőseinek a tíz-tizenöt, olykor húsz évvel ezelőtti hősi időket.

Addig is azon törtük a fejünket, vajon mit keres itt ez a rengeteg középszerű (jobbára spanyol és szerb) külföldi edző olyan csapatoknál, amelyeknek a kispadján például sokszoros válogatott, jobb sorsra érdemes legendák ülnek másodtréneri minőségben (lásd Károlyi Andreát az MTK-nál, leánykori nevén a BSE-nél ), de aztán rájöttünk, hogy nyilván elég sokat. Igaz, hogy a látottak alapján vajmi kevés pluszt tudnak hozzátenni a produktumhoz, de hát a klubvezetők dolga a személyzeti politika, nem az újságíróé

Mígnem eljött a vasárnap délutáni döntő, és mintha időgépbe kerültünk volna: hatalmas küzdelem, szoros eredmény, izgalmak, feszültség, dráma – no persze, a bajnok és kupavédő Sopron csapott össze az egykori MiZo-Pécs jogutódjával, a PEAC-cal! Igaz, nincs már Balogh Bubu, Ivana Matovics, Nikki Teasley, Milovanovics, illetve Szlobodanka Tuvics, Marija Sztyepanova, Jolanta Vilutyte vagy éppen Iványi Dalma. (Pardon, utóbbi 38 évesen még a PINKK csapatát erősíti.) Ha a színvonal nem is közelíti meg íz öt-tíz évvel ezelőttit, a küzdelem hevessége tán még felül is múlja.

A meccs méltó volt a hagyományokhoz. A PEAC végig vezetett, és Djokics (ő kivételesen nem tucattréner) területvédekezésével kihúzta az esélyes Sopron méregfogát. A hagyományos pécsi taktika szellemében sikerült hatvan pont környékén tartani az eredményt, s bár egy pontra kétszer is feljöttek a zöld-sárgák, Reid pontos büntetői a 65-61-es pécsi győzelmet jelentették.

Ez a Pécs tizenkettedik kupagyőzelme (amennyiben a PEAC-ot elfogadjuk jogutódnak), és ezzel utolérték az ugyancsak 12 elsőséggel listavezető BSE-t.

Uniqa Euroleasing Sopron – PEAC-Pécs 61-65 (20-23, 15-11, 13-19, 13-12)
V: Cziffra, Papp, Szabó.
Sopron: Ciglar 10/6, Fegyverneky 19/3, Simon 8, Hawkins 2, Krnjics 13. Csere: Faris 7/3, Zsovár, Tetemondová 2.
PEAC: Reid 9/3, Raksányi 11/3, Jovanovics 10/3, Nagy-Bujdosó 5/3, Bishop 19/3. Csere: Szűcs 2, Kublina 4, Fűrész 5/3, Nagy D., Kaposi.

A 3. helyért: ZTE–MTK 72-66

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.