Ilyen szoros verseny nincs is világbajnokságon!

Az orosz Cappellini, Lanotte jégtánckettős az ezüstérmest két, a bronzérmest hat századdal verte Szaitamában.

2014. 03. 29. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jégtáncban az amerikai Meryl Davis, Charlie White és a kanadai Tessa Virtue, Scott Moir kettős a 2010-es vancouveri olimpia óta a világversenyeken senkit nem engedett még az ezüstérem közelébe sem, mindig ők végeztek az első és a második helyen – Szocsiban Davisék nyertek –, ám a februári ötkarikás játékok után leléptek a színről, így Szaitamában a többiek fellélegezhettek: végre szabad a pálya!

S ha a nívó így az olimpiához képest értelemszerűen esett is, a maga drámai végkifejletével emlékezetes marad a vb. A rövid tánc után a januári budapesti Eb-n győztes, de Szocsiban csak hatodik olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte kettős vezetett (69,70) a kanadai Kaitlyn Weaver, Andrew Poje (69,20) és a korábbi kétszeres Eb-1. francia Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat (68,20) duók előtt; s ugyan végül a dobogón is ez a sorrend alakult ki, de hogyan!

A szabadkorcsolyázásban a franciák után az olaszok most nem voltak olyan meggyőzők, mint a rövid táncban, de hat század különbséggel az élre álltak. S úgy nyerték meg a vb-t, hogy az utolsóként jégre lépett kanadaiakat két századdal előzték meg! A Szocsiban bronzérmes, és a vb után felbomló orosz Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov duó a rövid tánc után elfoglalt ötödik helyéről a legjobb kűrrel is csak egyet tudott előrelépni. S bár az olaszok 175,43 ponttal lettek világbajnokok, ami az olimpián a bronzéremhez sem lett volna elegendő – Davisék 195,52-t korcsolyáztak össze Szocsiban –, azért a közönség nem kérte vissza a pénzét. (Kanada pedig megint ráfázott, mint az olimpián, csak éppen ott a címvédő duójuk volt kénytelen beérni az ezüsttel.)

S mi még a férfiverseny után mondtuk, hogy az milyen szoros volt, holott az olaszokhoz képest Juzuru Hanju utcahosszal nyert, 33 századdal

Ami a nőket illeti, bár a Vancouverben megkoronázott, Szocsiban ezüstérmes dél-koreai Kim Ju Na visszavonult, a trónfosztó orosz Agyelina Szotnyikova pedig nem jött el Japánba, egy olimpiai bajnok azért akadt a mezőnyben. A budapesti Eb-n győztes, Szocsiban azonban csak ötödik, 15 éves Julija Lipnyickaja a februári ötkarikás játékokon a most debütált csapatversenyben az orosz együttes tagjaként a dobogó tetejére állhatott. A vb-n a rövid program után a japán Mao Aszada (78,66) és az olasz Carolina Kostner (77,24), azaz két elköszönő korábbi világbajnok, Szocsi hatodik helyezettje és bronzérmese mögé a harmadik helyre sorolt be (74,54), de ezt nem vette a szívére, még viccelődött is. Mint megjegyezte, a szállodai szobaszámában két hármas is van, a 30-as rajtszámot kapta, a csoportjában harmadikként lépett jégre a hatodik csoportban, ami kétszer három; szóval, biztosra vette, hogy a rövid programban a harmadik helyen végez.

A kűrben az élbolyból Kostnert szólították először, s a már 27 éves ötszörös Európa-bajnok, a Syma-csarnokban harmadikként zárt olasz versenyző pályafutása utolsó éles fellépésén a rászabott Boleróra korcsolyázva hadilábon állt az ugrásokkal, és egyszer le is huppant a jégre. A sportág elmúlt évtizedének emblematikus alakja persze nem így marad meg az emlékezetünkben. Kostner a hibasorozata dacára az élre állt, és ott is maradt, amíg Mao Aszada pontszámát ki nem írták. A 23 évesen búcsúzú japán lány kezdésként megugrotta a tripla Axelt, amit a nőknél csak ő tud – Lipnyickaja éppen a vb-n nyilatkozta, hogy ő is meg akarja tanulni –, a folytatásba is csak egy közepes malőr csúszott be nála, így aligha lehetett kérdéses, hogy a világbajnokságot is megnyeri. Főleg azután, hogy orosz ellenlábasa elesett a tripla Salchowból. S Aszada meg is kapta az őt abszolút jogosan megillető aranyat, Lipnyickaja lett az ezüstérmes, és Kostner sem megy haza üres kézzel Szaitamából, a bronz az övé lett.

Eredmények:

Jégtánc:
1. Anna Cappellini, Luca Lanotte (olasz) 175,43
2. Kaitlyn Weaver, Andrew Poje (kanadai) 175,41
3. Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat (francia) 175,37
4. Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov (orosz) 174,38
5. Madison Chock, Evan Bates (amerikai) 167,59
6. Maia Shibutani, Alex Shibutani (amerikai) 158,57

Nők:
1. Mao Aszada (japán) 216,69
2. Julija Lipnyickaja (orosz) 207,50
3. Carolina Kostner (olasz) 203,83
4. Anna Pogorilaja (orosz) 197,50
5. Gracie Gold (amerikai) 194,58
6. Akiko Suzuki (japán) 193,72

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.