Itt a magyar bajnok?

A Debrecen vendégként 2-1-re legyőzte a Videotont, s riválisával szemben tíz pontra növelte az előnyét.

2014. 03. 30. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTK elleni múlt heti győzelem nem nyugtatta meg a Videoton híveit, az ultrák a Debrecen elleni meccsre is kifeszítették a „Baza Gomes!” feliratú molinót, amit a szurkolói ízlésvilág figyelembevételével így fordíthatunk: „Gomes, takarodj!”

A fehérváriak tehát nem bíznak az edzőjükben, a debreceniek pedig a csapatukban. A Loki lényegében a bajnoki címért játszott, ennek ellenére csak körülbelül száz drukker kísérte el a csapatot.

A Videoton kezdte jobban a meccset, s a 15. percben meg is szerezte a vezetést Iványi játékvezető segítségével. A spori faultolta Szakályt, a gyors indítással Nikolics lépett ki, elhúzta a labdát, Novakovics kapus előtt, s a hálóba passzolt.

A DVSC ismert erénye az NB I.-ben, hogy hátrányban sem esik pánikba. Ezt a Vidi ellen is bizonyította, s még az első félidőben fordított. A 26. percben Szakály egyből Novakovics kirúgásával lódult meg, a lövése Calatayudról Caneirára, onnan pedig a kapuba pattant. Némi szerencsével, de gól. A második Loki-találatot hasonlóképpen minősíthetjük. Morozov kapura lövés címén borzalmasan „eltörte” a labdát, ám az így került a lehető legjobb helyre, Máté elé, akinek nem okozott gondot, hogy öt méterről a hálóba helyezze a játékszert.

A Debrecen még az első félidőben eldönthette volna a találkozót. Szakály már csak Calatayuddal állt szembe, ám flegma megoldást választott, át akarta emelni felett a labdát, ami nem sikerült.

A színvonal nem volt eget rengető, de legalább eseménydús első félidőt láthattunk.

A másodikról már nem mondhatjuk el ugyanezt. A Videoton a szokásos vésztaktikát alkalmazta, Juhász is fölment centerbe, a hazai csapat be is szorította a listavezetőt, de a vendégkontrák nagyobb veszélyt jelentettek, mint a hazai gyömöszölés.

Maradt 2-1, győzelmével a Debrecen előnye tíz pontra nőtt a Videotonnal szemben, ami – nyugodtan kijelenthetjük – már behozhatatlan. A Győr nyolc ponttal követi a Lokit, ami szintén soknak tűnik. Talán még korai elkiabálni, de nagyon közel került a bajnoki címhez.

A hazai közönség már belefásult a sorozatos kudarcokba, a meccs közben Gomes ellen már nem is tüntetett, csak a szokásos „K va gyenge!” rigmus harsant fel a lefújás után. Majd – ez ám az igazi kritika – a nézők megtapsolták az öltözőbe vonuló debrecenieket.

Aztán amikor Gomes visszatért a pályára nyilatkozatot adni, akkor mégis elszabadultak az indulatok. „Go home Gomes!” – skandálták a drukkerek, s közben pfujoltak.

A portugál edző eddig nem engedelmeskedett a felszólításnak, de helyzete ennek ellenére sokáig nem tartható. Legkésőbb az idény végén biztosan távozik.

A találkozót követő sajtótájékozatatón természetesen ismét Gomes-nek szegezték a kérdést, lemond-e. „Nem adom fel! A Videoton történetének legjobb rajtját produkáltuk az ősszel, most nem jönnek az eredmények. Ám nem érzem, hogy a Videoton problémája, ha egyáltalán van ilyen, az edző problémája lenne. Ha úgy érezném, hogy igen, akkor azonnal beszélnék a vezetőséggel. A Debrecen ellen is azt láthattuk, hogy a játékosaink küzdöttek, futballoztak. Ám elkövettek súlyos hibákat, amelyek a vesztünket okozták. Megértem a szurkolók elkeseredését, hiszen a futball végtére értük, az ő szórakoztatásukra van. Nehéz a helyzetünk, innen szinte lehetetlen bajnoki címet nyerni, de nem adjuk fel, bízunk abban, hogy javulnak az eredményeink.”

 

Kollégája, Kondás Elemér pedig azt nem akarta elkiabálni, hogy már meglenne a bajnoki cím. „Tudtuk, hogy a Vidi mindent egy lapra téve támad, s bár szerencsétlen gólt kaptunk, utána felálltunk, s meggyőződésem szerint megérdemelten fordítottunk. Igen, a jövő héten újabb fontos meccs vár ránk a Győr ellen. De akkor sem vagyunk bajnokok, ha legyőzzük az ETO-t, mert még hátra lesz hét forduló.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.