Kedd este feltörhet az Olaj Tartuban

Két év után újra bekerülhet az Eurochallenge négyes döntőjébe a Szolnoki Olaj, ha kedd este győz Tartuban.

Ch. Gáll András
2014. 03. 18. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török Royal Hali Gaziantep, az orosz Triumf Ljuberci és az olasz Reggio Emilia már kettős győzelemmel bejutott a férfi kosárlabda Eurochallenge-sorozat négyes döntőjébe, egyedül a Szolnoki Olaj és az észt Tartu University Rock kényszerül harmadik összecsapásra, mivel eddig otthonában mindkét csapat győzött – Tartuban 87:83, Szolnokon 80:73 volt az eredmény.

Kedd este magyar idő szerint 18 órakor harmadszor is összecsap a két csapat, negyedik meccs nem lesz. Az eddig látottak alapján a Szolnok tűnik erősebbnek, leginkább azért, mert a centersora kiváló: a magyar válogatott Báder Márton (212 cm), Lóránt Péter (206) és Keller Ákos (208) mellett az újvidéki Tamas Ivosev (204) és Sztrahinja Milosevics (202) komoly erőt képvisel. A mezőnyposztokon az amerikai Justin Holiday (198) és a szintén magyar válogatott Vojvoda Dávid (194) igazi dobógép, hátvédben a legjobb magyar irányító, Simon Balázs (185), a felépült Trotter Obie (188) és a szintén újvidéki Miljan Rakics (195) számos opciót biztosít Dragan Alekszics edzőnek.

A két csapat eddigi két találkozóján Lóránt nyújtott kiemelkedő teljesítményét, egyedül ő átlagol dupla duplát (19,5 pont, 11 lepattanó), Tartuban is döntő faktor lehet a játéka.

A baltiak jobbára saját erőből építkeznek, szinte kizárólag észt kosarasok alkotják a tizenkettes keretet. Három légiósuk közül ketten – az irányító Augustas Peciukevicius és a magasbedobó Vilmantas Dilys – a szomszédból, Litvániából érkeztek, az amerikai playmaker Vincent Simpson pedig Pennsylvaniából. Két méternél magasabb játékosa mindössze kettő van Gert Kullamäe edző csapatának, azaz a palánkok alatt lehet megverni a távoli dobásokban jeleskedő észteket.

Két éve bejutott az akkor Szolnokon rendezett Final Fourba az Olaj, és ahhoz képest most még jóval erősebb is a gárda, hiszen közben Keller és Vojvoda is ide került. A komplett magyar válogatott kiegészítve minőségi amerikai és szerb légiósokkal – mi kell még a sikerhez? Megmondjuk: szív és ész, no meg egy kis szerencse. S ha az első kettő megvan, akkor a harmadik is megjön.

A szolnokiak esetében a jövő legalább annyira fontos kérdéseket tartogat, mint a jelen: érdemes-e folytatni a szélmalomharcot az Adria-ligában, vagy inkább térjen vissza a csapat a magyar bajnokság alap- és középszakaszába? A szövetség az utóbbi verzió mellett kardoskodik, a klub még nem döntött, de március 25-éig ezt meg kell tennie. Itthonról úgy tűnik, a publikum a hazatérésnek örülne jobban. (Az Eurochallenge-szereplés és a hazai bajnokság nem üti egymást.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.