Kétes büntetők repítik a bajnoki cím felé a Barcát

Véres verejtékkel – és vitatott tizenegyessel – verte a Barca az Espanyolt a Cornellában, városi rangadón.

Ch. Gáll András
2014. 03. 30. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár végigtámadta a Barcelona az Espanyol elleni városi derbit, a 76. percig kellett várni a győztes gólra, amelyet természetesen Lionel Messi rúgott, és szinte természetesen büntetőből – de milyenből! Egy beadás után – úgy tűnt – Neymar kézzel tette maga elé a labdát a tizenhatoson belül, majd utána Javi López is beleütött, de Clos Gómez játékvezető csak utóbbit vette észre, és tizenegyest ítélt. A lassításokat elemezve sem lehet százszázalékos biztonsággal eldönteni, hogy Neymar mellel vagy a bal kezével ért a labdához, mindenesetre Messi magabiztosan értékesítette a büntetőt. Az argentinnek 23 gólja van a bajnokságban, utolsó 12 meccsén 17 gólt lőtt! Most először szerzett gólt az Espanyol új stadionjában, az El Prat repülőtér mellett épült Cornellában.

Korábban volt még egy vitatott szituáció, amelynek szintén Javi López volt a főszereplője. Az Espanyol játékosa a jobb oldalon betört a Barca tizenhatosára, amikor Mascherano bal kézzel hátranyúlt, és letarolta a játékost. Clos Gómez kivitte a labdát a vonalon kívülre, holott a szabálytalanság nagy valószínűséggel a vonalon belül történt. Gyomorforgató volt, ahogy Mascherano fetrengett a földön sérülést szimulálva, ekként megpróbálva elkerülni a tizenegyest, ami sikerült is neki, bár ehhez végül a fetrengésnek nem volt semmi köze

Volt még egy eset, amikor – olybá tűnt – Dani Alvést felrúgták az Espanyol tizenhatosán belül, de ezen lehet vitatkozni, mindenesetre Clos Gómez ekkor is továbbot intett.

A Bernabéuban hengerelt a Real Madrid a szerény tudású Rayo ellen, Gareth Bale két gólt rúgott – a másodiknál a saját tizenhatosától indulva mindenkit lefutott –, plusz egy gólpasszt is adott, Ronaldo egyet vágott, de megint Di María volt a mezőny legjobbja. A bemutatásnál a közönség kifütyülte a hazaiakat, még Ronaldo is kapott belőle

A piros-fehér rangadón, Bilbaóban Muniain szemfüles góllal a baszkokat juttatta vezetéshez az éllovas Atlético ellen, de Diego Costa bődületes védelmi hibából egyenlített, majd Koke fejjel megszerezte a győztes gólt. Ezzel tartja vezető pozícióját a „matracos” gárda. Már csak hét forduló van hátra, de az utolsóban a Barca fogadja az Atléticót!

Primera División, 31. forduló

Real Madrid – Rayo Vallecano 5-0
G.: Ronaldo (15.), Carvajal (55.), Bale (68., 70.), Morata (78.)

Espanyol–Barcelona 0-1
G.: Messi (76., 11-esből)

Athletic Bilbao – Atlético Madrid 1-2
G.: Muniain (6.), ill. Diego Costa (22.), Koke (55.)

Celta–Sevilla 1-0
G.: Nolito (87.)

Az élcsoport:

1. Atlético 76 pont, 2. Barcelona 75, 3. Real Madrid 73, 4. Bilbao 56, 5. Sevilla 50.

A góllövőlista élcsoportja:

28 gólos: Cristiano Ronaldo

25: Diego Costa

23: Lionel Messi

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.