Kifütyülték a Barca-szurkolók a százmilliós csatárt

Idén összesen egyetlen gólt szerzett – igaz, az jó nagy volt –, nem csoda, hogy Neymart vasárnap kifütyülték.

Ch. Gáll András
2014. 03. 04. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az Almería ellen vasárnap este teljesen egyedül tört kapura a balösszekötő helyén, majd keresztbe csúnyán ellőtte a labdát a bal kapufa mellett, először morajlani kezdett a Nou Camp nézőserege, majd – Neymar barcelonai tartózkodása alatt első ízben – szórványos füttyszó harsant.

A szurkolók bizony kifütyülték azt a csatárt, akit nagyobb várakozás fogadott Barcelonában, mint – talán az egy Maradonát leszámítva – eddig bárkit.

Neymar pályafutása legsiralmasabb esztendeje eddig a 2014-es. Pedig 2013-at remek formában fejezte be, csakhogy január 17-én a Getafe ellen megsérült, s amióta visszatért, nem megy neki a futball. Ebbe nyilván belejátszik a szerződése kiszivárgó pénzügyi részletei miatt kirobbant botrány, ami Sandro Rosell klubelnököt is elsodorta, de mindez nem magyarázat arra, hogy miért csak egyetlen gólt volt képes szerezni a naptári évben. (Mondjuk az az egy a forduló gólja volt február 16-án, a Rayo Vallecano ellen )

Mondjuk, addig sem ontotta a gólokat, a 2013–2014-es bajnoki idényben még csak hét találatnál tart, miközben a három hónapig sérült Messi 15, Alexis Sánchez 16, Pedro 13 gólnál tart, miként Benzema a Real Madridból vagy Griezmann a Real Sociedadból, hogy a 23 gólos Ronaldóról és a 21 gólos Diego Costáról ne is beszéljünk.

Pedig nagy szükség lett volna Neymar góljaira és jó játékára egy olyan időszakban, amikor maga Messi sincs még csúcsformában hosszú sérüléséből kilábalóban. Például San Sebastianban, ahol 3–1-re kikapott a Barca, ezzel elveszítve éllovas pozícióját a Real Madriddal szemben. Ám az volt Neymar eddigi legpocsékabb meccse a Primera Divisiónban.

A 22 éves brazil sohasem számított gólgyárosnak, de a Santosban azért 225 mérkőzésen 138 gólt szerzett, ami valamivel jobb, mint a barcelonai eddigi hét találata.

Három hét múlva itt az El Clásico a Bernabéuban, vélhetően azon a meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. Nem ártana – már a Barca szempontjából –, ha Neymar addigra visszanyerné a formáját. Szerdán amúgy a brazil válogatottban a Dél-afrikai Köztársaság ellen lép pályára barátságos mérkőzésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.