Kilencvennyolc évesen lehet világbajnok!

A budapesti veterán atlétikai vb-n Ottaviani kilenc számban indul. Molnár és Ajkler a „fiatalok” közt esélyes.

2014. 03. 24. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehet, hogy Giuseppe Ottaviani már csak levezet 98 évesen, de azért a Budapesten kedden kezdődő fedett pályás veterán atlétikai világbajnokságon még elindul, s ha a futószámokban nem ugrik ki a rajtnál, kilenc aranyat nyerhet. Tudniillik a 95-99 évesek között a férfiaknál nincs ellenfele, miként a nőknél sem a 95 esztendős kanadai Olga Kotelkónak. Az olasz úr amúgy korosztályában távolugrásban 214 centivel tartja a világcsúcsot, s így nemhogy egy lapon, de egy táblázatban is szerepel Carl Lewisszal, aki a 35-40 éveseknél 850 centivel rekorder; 1996-ban ennyivel nyerte meg az atlantai olimpiát, 35 évesen éppen a deklarált veterán korba lépve.

Az amerikaiak legendáját persze most nem láthatjuk a versenyszínhelyeken (SYMA-csarnok, KSI-pálya, Városliget – mert szabadtéri számokat is rendeznek), de a 70 ország közel 4000 résztvevője között annak a bizonyos atlantai távolugródöntőnek a nyolcadik helyezettje, a most 43 éves svéd Mattias Sunneborn megméreti magát, aki fedett pályán vb-ezüsttel és Eb-arannyal is rendelkezik. A hazai színeket 320-an képviselik, köztük a magyar atlétika közelmúltjából távolugrásban és hármasugrásban az Universiade-bronzérmes, Eb-6. Ajkler Zita, rúdugrásban pedig az Eb-7. Molnár Krisztina (nyitóképünkön), aki 455 centivel még ma is országos csúcstartó – a félreértések elkerülése végett nem a veteránok között.

Molnár Krisztina 1992-ben a barcelonai olimpián még a magyar női tornászcsapat tagjaként szerzett hatodik helyet, a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon már rúdugróként versenyzett, s jelenleg a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja. Ajkler Zita a 2000-es sydney-i olimpián, valamint Athénban szerepelt távolugrásban.

„A versenyekre a belépés ingyenes, és már csak azért is hatalmas az érdeklődés, mert a közel négyezer indulót legalább ugyanennyi családtag és barát kísérte el. Így a SYMA-csarnokban, ahol egyébként két kétszáz méteres futópályát is felállítottunk, borítékolható a telt ház” – tájékoztatott a világbajnokság sajtófőnöke, Daka Tímea. Aki elmondta még, hogy csütörtökön a csarnokban egy Guinness-rekordkísérletre is sor kerül a vb keretein belül: a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének tagjai megpróbálják „bombaruhában”, azaz bevetési felszerelésben nyolc percen belül lefutni az egy mérföldes távot, hogy megdöntsék amerikai kollégáik csúcsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.