Manchesterben kezd a címvédő

MU–Bayern, Barcelona–Atlético, Real–Dortmund és PSG–Chelsea mérkőzésekkel folytatódik a Bajnokok Ligája. Az Európa Ligában Lyon-Juve derbi lesz.

WL
2014. 03. 21. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München és a Manchester United legutóbb a 2009–2010-es idény negyeddöntőjében mérkőzött egymással, akkor a müncheniek az első mérkőzésen 2-1-re diadalmaskodtak, az Old Traffordon elszenvedett 3-2-es vereségükkel pedig idegenben lőtt több góllal jutottak tovább. Legemlékezetesebb párharcuk ugyanakkor az 1999-es barcelonai finálé volt, amelyben egészen az utolsó pillanatokig vezetett a Bayern, ám a Vörös Ördögök a ráadásban két gólt szerezve végül elhódították a trófeát.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) székházában tartott pénteki sorsoláson kiderült, hogy egy spanyol csapat biztosan ott lesz a legjobb négy között, ugyanis a Barcelona az Atlético Madriddal került össze. Érdekesség, hogy a két gárda ebben a szezonban három alkalommal találkozott egymással, és mindannyiszor döntetlenre végeztek.

Egy évvel ezelőtt az elődöntőben találkoztak, most pedig már a nyolc között összecsap egymással a Real Madrid és a Borussia Dortmund. Tavaly a német együttes már az első mérkőzésen tetemes előnyt szerzett, hiszen Robert Lewandowski mesternégyesének köszönhetően 4-1-re kiütötte a madridi csapatot, amely a visszavágón csak két góllal tudott nyerni. A Paris Saint-Germain tavaly a sorozat ugyanezen szakaszában elbukott a Barcelonával szemben, Zlatan Ibrahimovicék most a Chelsea-vel találkoznak.

 

A negyeddöntők első felvonásait április 1-jén és 2-án tartják, a visszavágókra egy hét múlva kerül majd sor. A nyolc csapat mindegyike megnyerte saját csoportját, és a Manchester Unitedet leszámítva gyakorlatilag igazi izgalmakat nélkülöző mérkőzéseken lépett tovább a nyolcaddöntőből is.

Az előző körben a spanyol kontingens tagjai közül az Atlético Madrid az AC Milant búcsúztatta kettős győzelemmel, a Real Madrid a Schalkén lépett át, ráadásul már az első, idegenbeli mérkőzésen gólfiesztát rendezett Gelsenkirchenben. A katalánok büszkesége a Manchester Cityt intézte el az első egyenes kieséses körben; az előzetes jóslatok alapján a Barcelonának nem szabadott volna ilyen könnyen vennie az akadályt, de Messiék kihasználták az arab milliókból épülő kisebbik manchesteri csapat viszonylagos nemzetközi rutintalanságát.

A 2013–14-es BL-sorozat nyolcaddöntőinek legszebb góljai

Ha már angolok, a Chelsea a török Galatasaray, a Manchester United a görög Olimpiakosz ellen lépett tovább. A londoniak könnyen megoldották a feladatot, David Moyes csapatát viszont sokan már temették az első meccsen elszenvedett kétgólos vereség után. Aztán az örökifjú Ryan Giggs és az újra formába lendülő Robin van Persie vezetésével a visszavágón lelépték az Olimpiakoszt, így megmentették eddigi pocsék idényüket, illetve menedzserük is fellélegezhetett – legalábbis egy rövid időre.

A Bundesliga-csapatok közül a két tavalyi döntős, a Bayern München és a Borussia Dortmund van a legjobb nyolc között, ez nem nagy meglepetés, ugyanis tavaly ez a két klub csapott össze a sorozat döntőjében. A címvédő bajorok az Arsenalt ejtették ki, a Klopp-csapat pedig a későn ébredő szentpétervári Zenyitet búcsúztatta, viszont sárga lapos eltiltások miatt e következő meccsre elvesztette gólvágóját, a lengyel Robert Lewandowskit (aki a következő szezontól már a Bayernt erősíti).

A franciák a szintén újgazdag Paris Saint-Germant delegálták a legjobbak közé, Ibrahimovicék a Bayer Leverkusent intézték el a nyolcaddöntőben, meglepően könnyedén. A PSG-t sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartják, őket nem kizárólag a sportszakmai szempontok, hanem bizony a pénz is jelentős mértékben motiválhatja merész céljaik elérésében.

A Bajnokok Ligája előző kiírását a Bayern München nyerte, erre ebben a szezonban is nagy esélyük van a bajoroknak, azonban eddig még egyetlen csapatnak sem sikerült két egymást követő évben elhódítania a világ legrangosabb klubtrófeáját. Ráadásul az elmúlt évek egyik legizmosabb mezőnye gyűlt össze a nyolc között, ahol talán most igazán ül a futballközhely: bárki legyőzhet bárkit. Az UEFA illetékesei már most dörzsölhetik a tenyerüket, innentől igazi csúcsfutballra van kilátás.

A 2013–14-es BL-sorozat csoportkörének legszebb góljai

FC Barcelona (spanyol) – Atlético Madrid (spanyol)
Real Madrid (spanyol) – Borussia Dortmund (német)
Paris Saint-Germain (francia) – Chelsea (angol)
Manchester United (angol) – Bayern München (német)

– A 2013–14-es szezonban a Real Madrid portugál támadója, Cristiano Ronaldo szerezte a legtöbb gólt, 13-at. A Los Blancos 7-esének ehhez 630 perc kellett – hét meccset játszott végig –, ami azt jelenti, hogy a 29 éves játékos átlagosan 48 percenként szerez egy gólt. Nevéhez 4 gólpassz is fűződik.

– A legtöbb gólpasszt Wayne Rooney adta, szám szerint 7-et. A Manchester United támadója a vonatkozó listán két madridit, Di Maríát és Benzemát előzi meg, ők 5 gólpasszig jutottak. Az angol klasszis 7 meccsen 2 gólig jutott.

– A Real Madrid szerezte eddig a legtöbb gólt a sorozatban: a királyi gárda 29 találatot szerzett 8 meccsen, ami 3,63-os mérkőzésenkénti átlagot jelent. A Realt a PSG követi a rangsorban 22-vel, a Barcelona, a Bayern München és az Atlético Madrid 20-ig jutott.

– A PSG játékosai fejelték a legtöbb gólt, szám szerint 5-öt.

– A legtöbbször a Bayern München próbálkozott a gólszerzéssel, 105-ször találták el a kaput, 50-szer nem.

– A legpontosabban és a legtöbbet passzoló csapat a Barcelona: az 5579 sikeres passz 86 százalékos pontosságot jelent. A katalánokat a Bayern (5302 passz, 84 százalék) és a PSG (5238, 84 százalék) követi a rangsorban.

– Az eddig átlagot nézve a Bayern München és a Barcelona „játszott a legtöbbet”: meccsenként 37 percet van náluk a labda. A labdabirtoklási arányt nézve már a bajorok a jobbak, 65 százalékkal, a katalán sztárcsapat átlagosan 62 százalékban birtokolja a labdát.

– A még versenyben lévő csapatok közül a Chelsea szabálytalankodott a legtöbbet, 117-et, eggyel megelőzve az Atlético Madridot. A legtöbb lapot, 16-ot az Atlético (16 sárga) és a Manchester United (15 sárga és 1 piros) kapta.

– A legtöbb szabálytalanságot az MU-val szemben kiesett Olimpiakosszal szemben követték el, szám szerint 138-at. A görögöket a Dortmund ellenében alulmaradt Zenyit követi 130-cal, majd a Barcelona következik 123-mal.

– Szögletekben a Bayern vezet: 57-et rúghattak eddig.

A legnagyobb esélyes Juventus az Olympique Lyonnal találkozik a labdarúgó-Európa-liga negyeddöntőjében. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénteki sorsolásán eldőlt, hogy az olasz bajnok és listavezető – amelynek stadionjában rendezik a sorozat május 14-ei döntőjét – idegenben lép pályára az első mérkőzésen.

A tavaly elődöntős, csütörtökön Gulácsi Péter csapatát, a Salzburgot búcsúztató Basel a 2004-ben UEFA Kupát nyert Valenciával mérkőzik, míg az AZ Alkmaar a Benficával csap össze.

A FC Porto a Sevilla együttesével került össze, a két csapat a 2010–11-es idényben a legjobb 32 között vívott párharcot, akkor a portugálok idegenben lőtt több góllal diadalmaskodtak.

 

A negyeddöntő első mérkőzéseit április 3-án rendezik, a visszavágókra pedig egy héttel később kerül sor.

AZ Alkmaar (holland) – Benfica (portugál)
Olympique Lyon (francia) – Juventus (olasz)
Basel (svájci) – Valencia (spanyol)
FC Porto (portugál) – Sevilla (spanyol)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.