Még meddig? Björndalen újra meggondolta magát

Mégsem vonul vissza a 40 éves norvég sílövő, minden idők legeredményesebb téli olimpikonja.

NM
2014. 03. 04. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég sílövő – aki 40 évesen két aranyérmet nyert a februári szocsi olimpián – a VG című norvég napilapnak azt mondta, hiba lenne éppen akkor abbahagynia a versenyzést, amikor csúcsformában van, ráadásul a 2016-os vb Oslóban lesz, így hazai környezetben nyerhetné meg 20. vb-aranyát.

„Egyszerűen képtelen vagyok befejezni. A helyes döntés az, hogy tovább versenyzek” – nyilatkozta Björndalen, aki összességében nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött a téli olimpiákon.

Ám ne vegyünk mérget arra, hogy a norvég klasszis 2016-ban valóban végleg leteszi a puskát. Négy éve, a vancouveri játékoknak is úgy vágott neki, hogy ez lesz pályafutása utolsó olimpiája, aztán mégis ott volt Szocsiban. Akkor az bírta folytatásra, hogy „csak” egy aranyat nyert, s nem fogta be az örök ranglistán honfitársát, a sífutó Björn Dählie-t.

Ole Einar Björndalen először 1994-ben Lillehammerben indult olimpián, aranyérmet pedig először az 1998-as naganói játékokon nyert a 10 km-es sprintben. 2002-ben Salt Lake Cityben volt a csúcson, akkor négy aranyat zsebelt be (10 km-es sprint, 20 km-es egyéni, 2,5 km-es üldözéses és 4×7,5 km-es váltóverseny). Torinóban arany nélkül maradt, de azért szerzett három érmet. Világbajnokságokon 19 arany-, 11 ezüst- és 9 bronzérmet gyűjtött, tehát csak egy diadal választja el a bűvös 20 vb-címtől. Szocsiban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.