Megint darázsfészekbe nyúlnak a veszprémiek?

A szerencse eddig elpártolt a Veszprémtől; itt az idő, hogy a keddi BL-sorsoláson Fortuna törlesszen.

Ch. Gáll András
2014. 03. 31. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadtak, akik a nyolcaddöntőre kifogott Wisla Plocktól is tartottak – bátorkodtunk megjegyezni, még sokkal emészthetőbb rivális a lengyel, mint a szóba jöhető negyedikek közül mondjuk a Vardar Szkopje. A történtek aztán fényesen igazolták e vélekedést, hiszen Nagy Lászlóék a gyengécske első meccs dacára pillanatnyi izgalom nélkül, 64–60-as összesítéssel léptek túl a Wislán, a macedónok pedig 28–28-as hazai döntetlen után 30–29-es hamburgi diadallal kiejtették a BL-címvédőt! Méghozzá úgy, hogy a németek klasszis horvát irányítója, Domagoj Duvnjak is elismerte: „Tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk, de a szkopjei 28–28 jó kiindulási alapnak tűnt. Mindent kiadtunk magunkból, az utolsó dudaszóig küzdöttünk, de azt kell mondanom, a Vardar megérdemelte a továbbjutást.” No meg azt, hogy így átszálljon rá az elsőket illető kedvezmény, azaz a negyeddöntő keddi sorsolásán a Veszprémmel, a Kiellel és a Barcelonával kerüljön egy kalapba.

E négy gárda a negyeddöntőben biztosan elkerüli egymást, ami magyar szempontból azért is remek hír, mert amióta a BL-ben Final Fourral zárul a küzdelem, a veszprémieket kétszer a Barca, egyszer a Kiel ütötte el a négybe kerüléstől. Most szembe jöhet a Paris SG, a Flensburg, a Metalurg Szkopje, valamint a Rhein-Neckar Löwen.

Ránézésre talán azt mondanánk, akkor legyen a Metalurg, de csak vigyázzunk! A tipikus délszláv kézilabdát játszó, ennek megfelelően horvát, szerb, szlovén és montenegrói (no meg orosz) légiósokkal felduzzasztott alakulat a BL-selejtezőből a Pick-Szegedet takarította el, utolsó csoportmeccsén pedig 31–29-re legyűrte a Barcelonát is. Úgyhogy talán kalkulálhatóbb lenne a félig-meddig skandinávnak számító, amúgy német Flensburg, míg a Paris SG Handball felér egy kisebb világválogatottal – örömmel írnánk, hogy Császár Gábor csapata, csakhogy a magyar epizódszerepekre kényszerül –, az ilyen típusú „mindent és mindenkit bele!” csapat erényeivel, fogyatékosságaival is. A Kielce ellen hétfőn 27-23-ra győztes és idegenben lőtt több góljával továbbjutott Löwent viszont üdvös lenne elkerülni.

Az EHF-kupa negyeddöntőjének sorsolására váró Pick-Szeged helyzete sokkal egyértelműbb. A négyes döntőt rendező Füchse Berlin csoportelsőségének köszönhetően máris bejutott a fináléba, így csak három párban zajlik majd a küzdelem, és mivel saját kvartettjéből senki sem kaphat ellenfelet, a csoportgyőztes Szeged számára két út nyílik: az egyik Lisszabonon, a másik Constantán át vezet, méghozzá a papírforma alapján mindkettő előre. A Sporting Lisboa ugyanis egy szem kubai légiósától eltekintve szín portugál együttes, a Constanta pedig szerb „vendégmunkásán”, az idén már negyvenéves, hajdan Veszprémben is megfordult Dalibor Csuturán kívül jobbára nevenincs kézilabdázókat vonultat fel. Azaz a Szeged nemcsak saját, egyre növekvő erejében, hanem a vetélytársak gyengeségében is bízhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.