Mourinho tönkretette Arsene Wenger millenniumát

Sejtettük, hogy nem szakad meg Mourinho hazai veretlenségi sorozata, de azért ekkora verésre nem gondoltunk.

Ch. Gáll András
2014. 03. 22. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken ötven nappal a Premier League befejezése előtt még négy csapat küzd szinte azonos eséllyel a bajnoki címért, ilyesmire sem volt példa Angliában időtlen idők óta. Ez a körülmény, ha lehet, még fokozta a 31. fordulóban a Chelsea–Arsenal rangadó jelentőségét, amelyen az éllovas a harmadik helyezettet fogadta Arsene Wenger ezredik találkozóján az Ágyúsok kispadján. Meglehet, az elzászi menedzser ünnepre készült – talán arra, hogy megtöri José Mourinho hazai bajnoki veretlenségét a Chelsea szakvezetőjeként –, ám az ünnepből rémálom kerekedett néhány perc leforgása alatt

Chelsea–Arsenal 6-0 (4-0)
Stamford Bridge, 41 837 néző. jv.: Marriner
G.: Eto’o (4.), Schürrle (7.), Hazard (17., 11-esből), Oscar (42., 66.), Salah (71.)
Kiállítva: Gibbs (17.)

Chelsea: Cech – Ivanovics, Cahill, Terry, Azpilicueta – Matics, David Luiz (Mikel, 72.) – Schürrle, Oscar (Salah, 67.), Hazard – Eto’o (Torres, 9.).
Arsenal: Szczesny – Sagna, Mertesacker, Koscielny (Jenkinson, 47.), Gibbs – Arteta, Oxlade-Chamberlain (Flamini, 46.) – Cazorla, Rosicky, Podolski (Vermaelen, 24.) – Giroud.

A 4. percben Giroud remek lövését védte óriási bravúrral Cech, ám jött az ellentámadás, végzetes eredménnyel: Schürrle Pazar labdát tálalt Eto’o elé, aki visszavette a bal lábára – ezzel fenékre ültette Oxlade-Chamberlaint –, majd szédületes mozdulattal, 15 méterről a jobb sarokba csavart. 1-0. Eto’o utolsó három meccsén mindig rúgott gólt!

A 7. percben ismét Schürrle volt a főszereplő, és most már ő aratta le a babérokat is! Maticstól kapott remek labdát a német, ugyanott, ahol az előbb Eto’o, és ugyanoda lőtte4 a labdát, ahová Eto’o: a jobb sarokba, csak ő nem ballal, hanem jobbal. Szczesny mozdulni sem tudott. 2-0. Wenger dühösen elhajította az ásványvizes flakonját

A 9. percben Eto’o megsérült, Fernando Torres jön be a helyére. A kameruni megtette a magáét, mehet zuhanyozni...

A 17. percben az utóbbi évek legbizarrabb büntetőjéből növelte előnyét a Chelsea. Hazard tíz méterről a bal sarok felé lőtte a labdát, Szczesny verve volt, nem úgy Oxlade-Chamberlain, aki rávetődött a labdára, hozzá is ért a kezével, de ugyanabban a századmásodpercben már tudatosult is benne, hogy a lövés mellé megy, és visszarántotta a kezét – túlságosan későn. Mindegy, a kezezés már megtörtént, Andrew Marriner játékvezető befújta a jogos büntetőt, és kiállította – Gibbst! (Nyilván összekeverte a két fekete bőrű játékost ) Gibbs lement, Hazard pedig a kapu közepébe vágta a labdát. 3-0. (Marrinert cseppet sem zavarta, hogy Oxlade-Chamberlain – leolvashattuk a szájáról – bizonygatta neki: „It was me!”, azaz „Én voltam!”)

Ezek után úgy tűnt, Mourinho megsajnálta Wengert, és egy darabig nem forszírozta a Chelsea a gólszerzést. Egészen a 42. percig. Akkor Torres egy „szabadalmazott” Chelsea-kontra során elhúzott a jobb szélen, hajszálpontosan tálalt az érkező Oscar lábára, és a fiatal brazil hat méterről okosan átpöccintette a kivetődő Szczesny fölött a labdát. 4-0.

Az ötödik gól a 66. percben érkezett egy nem túl erős Oscar-lövés után, a labda megpattant Szczesny előtt, és a kapus kezét érintve a bal sarokban kötött ki. 5-0. A gól után Mourinho megragadta az alkalmat, hogy a 21 éves egyiptomi Mohamed Salah-nak megadja első Premier League-szereplését, és mindjárt egy ilyen történelmi mérkőzésen, a kétgólos Oscar helyén. A Különleges a legapróbb részletekre is odafigyel, még olyankor is, amikor senki más... És mit tesz isten, a 71. percben éppen Salah ugrott ki Matics csodás indításéval (nem volt les), majd 12 méterről, az eldőlő Szczesny jobb térde mellett a hálóba lőtt. Micsoda bemutatkozás! Mourinho ezt a gólt ünnepelte a legnagyobb örömmel. 6-0. Matics második gólpassza, a szerb nagyszerűen játszik.

A 6-0 maradt a végeredmény, Roman Abramovics önfeledten tapsolt a díszpáholyban, bizonyára arra gondolt, hogy milliárdos befektetésének minden rubelja megérte...

Az Arsenalnak és Wengernek nem megy ebben a szezonban az idegenbeli kulcsmeccseken: a Manchester Citytől 6-3-ra, a Liverpooltól 5-1-re kaptak ki, most meg ez a 6-0-s megsemmisítő vereség...

Később a bajnoki címért versenyben lévő csapatok közül a Liverpool és a Manchester City is magabiztos győzelmet aratott. A liverpooliak a mesterhármast szerző Luís Suárez, valamint a duplázó védő Martin Skrtel vezérletével a második félidőben kiütötték a Cardiff City együttesét, míg a Manchester City a szintén háromszor eredményes Yaya Tourénak is köszönhetően győzte le a vendég Fulhamet.

 

Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion, a magyar futballista nélkül kétgólos vereséget szenvedett a Hull City otthonában.

 

Cardiff City – FC Liverpool 3-6 (2-2)
Everton – Swansea City 3-2 (1-1)
Hull City – West Bromwich Albion 2-0 (2-0)
Manchester City – Fulham 5-0 (1-0)
Newcastle United – Crystal Palace 1-0 (0-0)
Norwich City – Sunderland 2-0 (2-0)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.