Moyes utolsó szalmaszála az Olympiakosz-visszavágó

Ha a BL-ből is kiesik a Manchester United, akkor csengettek David Moyesnak. Kétgólos hátrány vár ledolgozásra.

Ch. Gáll András
2014. 03. 19. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Estére teljessé válik a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapatának mezőnye – érdemben már csak egyetlen hely kiadó, mivel a tavalyi döntős Borussia Dortmund 4-2-es szentpétervári győzelme bagatellizálta a visszavágót a Singal Iduna Parkban. Még úgy is, hogy a március 10-én menesztett Luciano Spalletti helyére tegnap kinevezték vezetőedzőnek André Villas-Boast.

A figyelem sokkal inkább az Old Traffordra irányul. Már csak azért is, mert a mai összecsapás tényleg az utolsó szalmaszál David Moyesnak, a Vörös Ördögök szerencsétlen menedzserének. A Karaiszkakisz-stadionban elszenvedett 2-0-s vereség szörnyű volt, de nem helyrehozhatatlan, kétgólos hátrányból fordított már csapat a BL-ben. A legfrissebb emlék tavalyról datálódik, a Barcelona a Milantól elszenvedett 2-0-s vereségre válaszolt egy csattanós hazai 4-0-lal. Más kérdés, hogy az idei ManUnited egy napon említése a tavalyi Barcával komolyan megkérdőjelezné az újságíró elmeállapotát.

Ugyanakkor azt sem árt tudni,hogy a Manchester United sohasem tudott még visszajönni és fordítani kétgólos hátrányból a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.

Aki látta a vasárnapi ManUnited–Liverpool (0-3) meccset, annak nem kell magyarázni, miért. Az simán lehetett volna 0-6 is. Ami a legcsodálatosabb az egészben, hogy a szurkolók még mindig nem fordultak Moyes ellen. Ám a Manchester Evening News arról tudósít, most most először meginogni látszik az igazgatótanács bizalma a skót menedzserben, sőt, már az eddigi mentor, az utódlását előkészítő Sir Alex Ferguson sem oltalmazza olyan vehemensen védencét, mint eddig, úgy hírlik, egyedül már csak Sir Bobby Charlton, a tiszteletbeli elnök tart ki a kudarcedző mellett. A tulajdonos, a Glazer család egyre inkább hajlik a váltásra, az esetleges kiesés az Olympiakosszal szemben megpecsételheti Moyes sorsát. Lehetséges utódként Louis van Gaalt emlegetik, aki ugyan a Tottenhammel kokettál, de a vb után – ahol a holland válogatottat dirigálja – ő lehet a manchesteri megmentő.

És érkezhet 80 millió (!) fontért Edinson Cavani Párizsból, Mario Mandzukic Münchenből – bár mostanság túl jól játszik ahhoz, hogy elengedjék –, Mateo Kovacic az Intertől, William Carvalho a Sportingtól. Amíg álmodozni kell, addig nincs gond az Álmok Színházában.

Ők azonban ma este biztos nem játszanak. Azt beszélik, Moyes afféle csodafegyverként beveti a január óta mellőzött, 41. évét taposó Ryan Giggst. Hát, ha így lesz, ez tényleg kétségbeesett húzásnak tűnik

Míchel, az Olympiakosz edzője boldog csapatot irányít az Álmok Színházában: a hét végén a pireusziak matematikailag is megnyerték hazájuk bajnokságát öt fordulóval a befejezés előtt, 18 pont az előnyük. Ugyanannyi, mint amennyi a ManUnited hátránya az éllovas Chelsea mögött. Ha továbbjutnak a görögök az Old Traffordban,1999 óta először kerülnek be a legjobb nyolc közé a BL-ben.

Legutóbb 2002-ben találkozott a két csapat a Bajnokok Ligájában, akkor 4-0-ra lemosta a United a görögöket, a négyből két gólt az a Giggs szerzett, aki most is ott lehet a pályán. A meccs összefoglalója, hátha nézik Manchesterben:

BL-nyolcaddöntő, visszavágók:

Manchester United – Olympiakosz 20.45 (Tv: Digisport 1), az első mérkőzésen 0-2

Dortmund–Zenyit 20.45 (Tv: Digisport 2), 4-2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.