Nagytakarítás a román szövetségben

A 29 éves Razvan Burleanut választották meg Mircea Sandu utódjaként az elnöki posztra.

2014. 03. 06. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 29 éves, politológus végzettségű elnök – egy közel 400 első ligás mérkőzést maga mögött tudó volt futballista fia, de maga csak az ifjúsági kor végéig űzte a sportágat – meglepő érettséggel fogadta a győzelmet, pedig sokat kellett nyelnie a kampány során. Mircea Sandu és holdudvara ugyanis csak minijelöltnek, mini-Platitinek csúfolta, miután Burleanu a román és az európai minifutball-szövetség elnöke. A némi szervezeti tapasztalatra így szert tevő sportvezető több prágai (ott működik a kontinentális szervezet irodája) munkatársát is magával hozza Bukarestbe, így például az utánpótlás-igazgató a magyar–horvát–belga állampolgárságú, a Diósgyőrnél is megfordult Kovac Zoltán lesz.

Két nagy név máris lapáton már: Sandu „örökös” főtitkára, Kassai Béla – Burleanu már a székfoglaló beszédében utalt rá, hogy másnap reggelre várja Kassai felmondását, hogy ne kelljen elbocsátáshoz folyamodnia –, illetve Anghel Iordanescu, a legendás, Hagi-féle csapat szövetségi kapitánya. Utóbbit 2013 végén ültette Sandu a technikai igazgatói székbe, Burleanu azonban bejelentette: a szövetség egyik kulcsfontosságú tisztségében dolgozni kell.

A legnagyobb várakozás természetesen Victor Piturca sorsát övezi, főleg miután az elnökválasztási kampány során Burleanu tett utalásokat arra, hogy a Mircea Lucescu–Claudiu Reghecampf párost látná legszívesebben a válogatott élén. Az új elnök egyelőre megerősítette tisztségében a szövetségi kapitányt. Piturca ázsióját növelte némileg a szerda esti, Argentína elleni 0-0-s döntetlen is, amely után inkább a dél-amerikaiak tarthatják magukat szerencsésnek, a románok ugyanis három nagy helyzetet is kihagytak, Maxim szabályosnak tűnő gólját pedig érvénytelenítette a játékvezető. (Képünkön Fernando Gago és Dragos Grigore fejpárbaja.)

Mircea Sandu viszont úgy ment el, hogy bizonyos mértékig maradt is. A volt elnök ugyanis még a voksolás előtt megválasztatta magát tiszteletbeli elnöknek – korántsem csak tiszteletbeli előjogokkal. Jár vele 75 ezer euró évjáradék, egy emelet a szövetség székházában, négyfős kabinet, szolgálati limuzin korlátlan üzemanyag-fogyasztással, telefonhasználat, 2000 eurónyi havi protokollköltség, a válogatott valamennyi mérkőzésén jelenlét illő ellátással, sőt az esetleges külföldi gyógykezeléseket is a szövetség fizeti. És korántsem utolsósorban a szövetség köteles őt nevesíteni az UEFA végrehajtó bizottsági tagságra. Mivel Burleanu pofátlanságnak nevezte az „all-inclusive” csomagot, Sandu némileg visszakozott: elég lesz neki évi 50 ezer euró és kocsit, titkárnőt sem kér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.