Példátlan összeomlás, becses ajándék a Fradinak

A Ferencváros egyik fő ellenfele a női kézilabda KEK-ben, a Hypo gyakorlatilag feloszlatta önmagát.

Ch. Gáll András
2014. 03. 03. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap estig érvényben volt általános esélylatolgatások szerint három favorit tülekedett a női kézilabda kupagyőztesek Európa-kupája negyeddöntőjében: az FTC-Rail Cargo Hungaria, a Viborg és a Hypo. Az elődöntőre azonban már csak egyikük tarthatja életben reményeit, hiszen a Fradi és a Viborg egymással gyürkőzik a négybe kerülésért – az első összecsapást hétfőn 20 órától vívják Dániában –, a Hypo pedig máris búcsúzott.

Nem is akárhogyan, ezen a szinten példátlan módon. A klub válsága paradox módon azzal kezdődött, hogy Brazília válogatottja tavaly decemberben, Szerbiában világbajnoki címet nyert. A südstadti együttesben így egyik napról a másikra nyolc vb-aranyérmes ázsiója emelkedett az egekig, és ezt ők a lehető legrövidebb idő alatt ki is használták. A két legkelendőbb klasszis, a kapus Barbara Arenhart és a jobbszélső Alexandra do Nascimento februárban aláírt a formálódó erdélyi sztárcsapathoz, a Nagybányához, ennek kapcsán azt is bejelentették, hogy a brazil szövetség és a Hypo együttműködése nyáron véget ér.

A játékosok azonban a jelek szerint a maguk részéről már az első tavaszi hétvégén beszüntették a kooperációt. Az egylet, feladva pályaválasztói jogát, vállalta, hogy a Byasen elleni KEK-negyeddöntő mindkét összecsapását Norvégiában játssza le, a reális erőviszonyok alapján így is tovább kellett volna lépnie. A szombati, első felvonást még 30-29-re meg is nyerte – Franca da Silva 13 gólt vágott –, a másodikon, vasárnap azonban szégyenteljesen elbukott. A házigazdák szünetben 17-14-re vezettek, ám a második játékrészt ezen a szinten valószínűtlen különbséggel, 20-9-re hozták, így 37-23-ra diadalmaskodtak, és 66-53-as összesítéssel tovább masíroztak.

A Hypo braziljai valószínűleg rá se rántanak e korszakos kudarcra, hisz mostantól szabadon foglalkozhatnak karrierjük építésével, a vetélytársak pedig fellélegezhetnek: egy bombaerős riválissal kevesebb.

Innentől szemernyi túlzás sincs abban, hogy a Viborg–Ferencváros-derbi előre hozott döntő. A négyben ugyanis a Byasen mellett minden bizonnyal két orosz együttesnek, a Zvenyigorodnak és a Rosztovnak jut hely, és a 2011-ben és 2012-ben is KEK-győztes Fradi az előző esztendőkben mindkettő ellen demonstrálta már a fölényét.

Így aztán a triplázás felé vezető úton a legfőbb akadály mostantól egyértelműen a Viborg. Felül kellene kerekedni rajta, mint a KEK 2011-es nyolcaddöntőjében vagy 2012-es fináléjában. Érdekes párhuzam, hogy a dán klub is csődközelbe került, de részéről hétfő este 20 órától semmiképpen sem remélhető a Hypóéhoz hasonló fegyverletétel. Északon ugyanis egészen másképp reagálnak a krízishelyzetekre; igyekeznek másra hárítani a válságot.

Mondjuk az aktuális ellenfélre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.