Pelé: Én maradok az egyetlen háromszoros világbajnok

A labdarúgás történetének legnagyobb alakja villámlátogatást tett Magyarországon.

2014. 03. 26. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Boldogsággal tölt el, hogy a világon a legnagyobb családhoz, a futballcsaládhoz tartozom. Örülök, hogy újra, immár harmadszor köszönthetem magyar barátaimat” – e szavakkal fordult a közönséghez Pelé, majd válaszolt a kérdésekre.

– Az 1966-os világbajnokságon sérülés miatt nem játszhatott a Magyarország elleni csoportmérkőzésen, amelyet a Brazília 3-1-re elvesztett. Mivel kerekedett akkor a magyar válogatott a brazil fölé?
– A labdarúgás játék, amibe a vereség is belefér. Azon a napon a magyarok jobbak voltak, megérdemelten győztek. Nagyon örülök, hogy személyesen is köszönthetem az akkori magyar csapat egyik kiválóságát, Mészöly Kálmánt, aki ellen volt alkalmam játszani.

– Mit tippel, melyik két csapat játssza az idei vb-döntőt?
– Nem is lehet vitás, hogy Brazília az egyik. S hogy a másik? Jól ismerem az európai labdarúgást, az itteni csapatok nemcsak klub-, hanem válogatott szinten is nagyon erősek. Németország vagy Spanyolország lehet a másik finalista.

– A mai napig ön a labdarúgás történetének egyetlen háromszoros világbajnok játékosa. Lát arra esélyt, hogy valaki az örökébe lépjen?
– Elvileg igen, hiszen manapság a fiatalok már tizenhét-tizennyolc évesen is profi szerződést kapnak, s harminc felett is javában rúgják a labdát, tehát egy játékos pályafutásába négy, akár öt világbajnokság is belefér. Az én időmben e tekintetben nehezebb volt a futballisták sorsa. Senki sem tudhatja, mit hoz a jövő, bár az édesanyám nekem azt mondta: „Kisfiam, te maradsz az egyetlen háromszoros világbajnok...”

– Mikor bukkannak rá a magyar edzők az új Puskásra?
– Ez bizony nagyon nehéz kérdés, nem csak az edzőkön múlik. Akkora egyéniségek, mint Puskás vagy Beckenbauer, George Best nem születnek mindennap.

– Új önéletrajzi filmet forgatnak önről. Látott belőle részleteket, s tetszik önnek?
– Még nincsen kész, nyárra várható a bemutató. Ez a film pályafutásomak kezdeti szakaszát dolgozza fel. Attól kezdve, hogy a Santos profi labdarúgója lett, az első, svédországi világbajnoki címig. Szép film lesz, de be kell valljam, nekem a Menekülés a győzelembe a kedvenc filmem, amit részben éppen Magyarországon forgattunk.

– Van olyan részlete az életének, amit eltitkolna, nem örülne, ha megfilmesítenék?
– Nem hinném. Szinte nincs olyan epizódja az életemnek, ami ne lenne ismert.

– Az ön személyisége rendkívül nagy hatással van az emberiségre. Amikor például a Santosszal Nigériában turnézott, félbeszakadt a törzsi háború. Megdöbbentette az eset?
– Nagyon. A Santosszal beutaztuk a fél világot, Nigériába félve érkeztünk meg. Akkoriban a kommunikáció még nem volt olyan fejlett, mint napjainkban, mégis híre ment a jöttünknek, s a legnagyobb örömünkre a háborúzó felek fegyverszünetet kötöttek. Sajnos amint távoztunk, újra kitört a polgárháború.

– Mit tekint a legfontosabb küldetésének?
– Az UNICEF nagykövete vagyok, azt hiszem, ez mindent elárul. Számomra a gyerekek boldogságánál nincs fontosabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.