Pintér jelöltjei már fejből fújják a kottát

A szerdai, Finnország elleni mérkőzésre tréningező labdarúgó-válogatottunk hazai tagjai már ismerik a taktikát.

Ch. Gáll András
2014. 03. 03. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb hétfő délelőtt már a légiósok is befutottak a telki edzőtáborba, ahol a szerdai, Finnország elleni felkészülési mérkőzésre tréningezik a 35 tagú magyar válogatott keret. A „harmincötök” között vannak szép számmal olyanok is, akiket klubjuk nem engedett el a februári, törökországi edzőtáborozásra. Ők is megszólaltak a hétfői sajtóbeszélgetésen.

Koman Vladimir (Krasznodar, Ural FC kölcsönben): – Úgy volt, hogy Törökországba is el tudok menni az első edzőtáborba, de a klubom nem engedett. Teljesen megváltozott a játék képe a korábbiakhoz képest, rengeteget taktikázunk, az új kapitány a masszív védekezésre próbálja felépíteni a játékunkat. Az első benyomások pozitívak. Egervári alatt gyakorlatilag valamennyi mérkőzésen játszottam, most is erre számítok. Remélem, hogy kapok lehetőséget a finnek ellen, nagyon várom már! Voltak a Levszki meg a Szpartak Moszkva ellen felkészülési meccseink az orosz csapatommal, de a válogatott lesz az igazi. Kicsit ijesztő volt a mai edzésen, hogy az itthoniak már tudták, hogy merre kell mozogni, de ez nem ördöngösség, megtanulható. Szóval egyáltalán nem éreztem magam hátrányban az itthoniakkal szemben.

Stieber Zoltán (Greuther Fürth): – Második helyen állunk a Fürth-szel, nem terveztük ezt erre a szezonra, hiszen 15 új ember jött a csapathoz. Nagyon szeretnék az első osztályban játszani, meglátjuk, ez a teljesítmény mire lesz elég. A válogatott? Most először vagyok itt, a törökországi táborba nem engedtek el. Volival ellentétben én még nem is edzettem, mert tegnap meccsem volt. Nem számítok semmire, majd a kapitány eldönti, hogy játszom-e. Úgy jöttem haza, hogy szeretném megtanulni azokat a rendszereket, amelyben a válogatott játszik.

Bogdán Ádám (Bolton Wanderers): – Hosszabb szünet után kerültem vissza a keretbe, én ott voltam a törökországi táborozáson. Megismerhettem a kapitány elképzeléseit mind a támadásokat, mind a védekezést illetően. Boltonban jól szerepel a csapat, ez örömteli, de még van hová felzárkóznunk. A finnekről nem túl sokat tudok, a videóelemzésen még nem vagyunk túl. Játszottunk ellenük a közelmúltban, egy 2–1-es győzelem és egy 0–0 a mérleg, fegyelmezett, de verhető csapat, odafigyeléssel eredményesek lehetünk. Azt gondolom, jó, hogy játszunk velük az Eb-selejtezők előtt, legalább kiismerjük őket. Igen, lehet tiszta lappal kezdeni, új éra, új év kezdődik. Nagyon jó érzés, hogy telt ház vár minket Győrben, ezt a bizalom jeleként értékelem. Koncentráltan, magunkból mindent kiadva kell játszanunk, hadd legyenek elégedettek a nézők, mindenkinek szép estét szeretnénk okozni.

Leandro (Omonia): – Új kapitány, új remények Mindenki szeretne bekerülni, én is. Nagyon örültem a meghívásnak, hosszú ideig nem voltam itt, 2007-ben játszottam legutóbb a válogatottban. Próbálok megragadni. A kapitány balhátvédként számít rám, és január óta a klubomban is ezen a poszton játszom. Nyáron haza akarok jönni. Öregedtem, az biztos, de tapasztaltabb is lettem. Erősebb bajnokságba kerültem Cipruson, mint a magyar, de ez ma már nem igaz, a válság ott is bekavart. A támadásról voltam híres, ez így is maradt.

Tőzsér Dániel (Watford, kölcsönben): – Biztos, hogy az új klub, a játéklehetőség is számított, de már előtte is beszéltem az új kapitánnyal. Jól érzem magam a Watfordban, bíztam magamban. Az olasz első osztály jóval erősebb, mint az angol másodosztály. Keményebb a Championship, de az olasz is kemény. Semmilyen félelmem nem volt. A bizonyítási vágy alapkövetelmény, igen, bizonyítani akarok. Ami Egervári alatt történt, azzal nem akarok foglalkozni. Ez egy új válogatott, a legjobb arcomat akarom mutatni.

Lovrencsics Gergő (Lech Poznan): – Élvezem az edzőm bizalmát Poznanban, jól is megy a játék, bár egy hete beleszaladtunk egy ötösbe, amit most kijavítottunk. Azért dolgozom, hogy válogatott lehessek. Bundesliga? Nem tudom Természetesen az ember mindig többre vágyik. Fél évünk van, hogy elérjük a céljainkat a Lech Poznannal. Más csapat nem érdekel, csak a Lechhel foglalkozom. A lengyel futball nagyon szem előtt van, folyton figyelnek bennünket a menedzserek. Jól érzem magam Lengyelországban.

Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva): – Hat hete folyamatosan edzőtáborozunk, ennek, hála istennek, a múlt héten vége lett. Remélem, sikerült a hat hét alatt a kezdőbe beverekednem magam a Dinamónál. Jó erőben vagyok, a mai fél nappal kapcsolatban jó érzéseim vannak, jó edzésen vagyunk túl. A selejtezőcsoportunkról annyit, hogy örülök, mert nincs benne olyan csapat, amely legyőzhetetlen. Esélylatolgatásba nem akarok belemenni, de velünk hasonló szinten futballozó együttesek, reális esélyeink vannak a továbbjutásra, mindenki megverhet mindenkit, végre ki akarunk jutni. Tudatában vagyok, hogy a közönség mit vár tőlem, jó érzéseim vannak, nagyon könnyű beilleszkedni, mert jelen pillanatban mindenki egyfelé húz. Jó lenne, megtiszteltetés lenne ennek a sornak az elején lenni.

Pintér Attila szövetségi kapitány: – Sokkal könnyebb a helyzetünk, hiszen bővebb kerettel dolgozunk, a kintieknek sokkal könnyebb egy olyan közegbe bekerülni, ahol huszonketten már tudják, mit kell csinálni. Nem sok ez az idő, amit velünk töltenek, de szeretnénk ezt kihasználni. Korcsmár Zsolt sérült, kapott egy rúgást a lábára, kihagyott két meccset, jobb, ha a klubjával készül. Németh Krisztián öt hetet pihent az eltiltása miatt, nem lenne szerencsés most behívni. A finn meccs felkészülési mérkőzés, mindenkinek lehetőséget kell adni. Az itthoniaknak és a légiósoknak is. A legjobb formában lévő játékosok kerüljenek be a válogatottba, ez az elvem. Szerettünk volna idegenbe is elmenni, de nem akartuk hosszú utazásnak kitenni a csapatot. Szeretnénk minden napot edzésre használni, gyakorolni azt, amit a rendszer megkíván. Hogy fontos-e szerdán az eredmény? Én sohasem kísérletezem, mindig a legjobb csapatot próbálom pályára küldeni. Minden meccset, amelyiken a magyar válogatott pályára lép, meg akarjuk nyerni. Alázatot várok a játékosoktól. Biztos, hogy lesznek hibáink, két napot tudunk csak együtt edzeni. Álljon mindenki a csapat mellé, ne az legyen, jó magyar szokás szerint, hogy az első adandó alkalommal belerúgjanak a csapatba. Bízom benne, hogy mindenkinek örömet fogunk szerezni. Nem szabad nekem idegesnek lenni. Ez a finn válogatott két és fél éve együtt van, meg kell nézni, hová jutottak a tudatos csapatépítéssel. Ez egy egységes, nagyon jó válogatott. Minél többet vissza akarok kapni abból, amit gyakoroltunk. Nekünk szeptemberre kell olyan erős csapattá válni, amilyen kell. Inkább most jöjjenek ki a hibák. Nem ördöngös játék a labdarúgás, mindegyik rendszerben megvannak az alapmozgások.

Tényleg nem ördöngös, de nekünk éppen elég nehéz

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.