Platini agyszüleménye: nincs több barátságos meccs

A 2018-as vb után induló új sorozatból, a Nemzetek Ligájából is el lehet majd jutni az Európa-bajnokságra.

Deák Zsigmond
2014. 03. 27. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai futballszövetség Ázsiában tartja a közgyűlését, de Kazahsztán 2002-től tagja az UEFA-nak, így lehetett fővárosa, Asztana házigazda a szervezet alapításának hatvanadik évfordulóján. S az esemény nem csupán protokolláris jellegű, hiszen például itt és most dőlt el, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokság után – gyakorlatilag az eddigi barátságos mérkőzéseket kiváltva – elindul a Nemzetek Ligája nevű sorozat.

Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy hogy a koefficiensek, azaz az erősorrend alapján négy osztályban küzdene a kontinens 54 nemzeti gárdája, a kategóriák legjobbjai feljutnának, a leggyengébbjei kiesnének, a megméretés végén pedig amolyan „final four”-ra kerül sor az osztályelsők között. Az új rendszerből négy válogatott részvételi jogot szerez a 2020-as Eb-re, amelyre azért a hagyományos selejtezős szisztéma nagy vonalaiban változatlan marad: innen húsz együttes jutna el a kontinensviadalra.

„Nagyon fontos lépés ez a nemzeti csapatok jövője szempontjából” – kommentálta a döntést Michel Platini, az UEFA elnöke, aki ígéretéhez híven megpróbálja felzárkóztatni a válogatottfutballt a klubfocihoz. Hasonlóan értékelt Wolfgang Niersbach, az illetékes UEFA-bizottság elnöke, s hozzátette: „Remélem, a szurkolók elfogadják majd ezt az új formátumot.”

Makray: Az UEFA még nem nyúlt mellé

Az 54 tagország mindenesetre egyhangúlag elfogadta, nyilvánvalóan anyagi és szakmai előnyök reményében. Ezekről az UEFA-nál mérkőzésellenőrként tevékenykedő Makray Balázst kérdeztük: „Az UEFA eddig nem nagyon nyúlt mellé az ötleteivel, jó termékeket kreált az idők szavára hallgatva. Ezzel az új sorozattal kontroll alatt tarthatja a versenynaptárt, kiszámíthatóvá teheti az eddigi barátságos meccsek ad hoc jellegét. Mindenki számára bevételi forrást generál, a kisebb szövetségek talán jobban járnak, a nagyok pedig rangadókat vívhatnak egymással. S nyilván maradna néhány kijelölt játéknap, amelyeken konföderáción kívüli derbiket lehet majd játszani a többi földrész csapataival.” Mert azért Brazíliát vagy Argentínát kár lenne kizárni a rendszerből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.