Rakonczay partot ért

Az óceánátevezés rekordját megjavító kenus megérkezett Fokvárosba, de egyelőre nem tudja folytatni földkerülő útját.

GB
2014. 03. 18. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szárazföldre való átállás az 52 napos nyílt vízi menet ellenére a szokottnál sokkalta könnyebben ment. A dél-afrikai magyarok vendégszeretete, a száraz ruha, a nyolcórás éjjeli alvás mind-mind merőben eltér a hajón lévő különös kinti élettől. Odakinn az időjárás és a hajó folyamatos hajtása határozza meg az ember életét, miközben az óceán végtelenségében az élettér pár négyzetméterre csökken és ennyi idő alatt az ember szinte összeforr a hajóval, amely az életben maradást biztosítja számára a legnagyobb vihar közepette is” – írja honlapján Rakonczay. Ezt jelzi, hogy a reggeli kikötés után késő délutánig még a hajón dolgozott és nehezen vette rá magát, hogy pár órára otthagyja a kikötőt és besétáljon a városba.

A sportoló arról is beszámol, hogy a generátor újra tönkrevágta az akkumulátorokat, így utazása utolsó hónapjában csak a napelemek szolgáltattak áramot, ami nem volt túl sok az „autopilot” működtetéséhez. „Emiatt késő délutántól napkeltéig minden éjjel folyamatosan fogni kellett a kormányt, ami a hajnali órákban már igen kimerítő tud lenni viszont az éjszakák hosszú óráiban bőven volt időm a déli félteke csillagképeinek alaposabb megismerésére” – így a sportoló.

Rakonczaynak az északi féltekén nagyobb szerencséje volt a szelet illetően és egyenletesebb menetet tudott tartani. A brazil Fernando de Noronha sziget után a szélcsendek viszont komolyan lelassították.

„A fokvárosi továbbindulás a hajó tulajdonosának kérésére a következő szezon elejére lett kitűzve, így addig Magyarországon leszek. Előadásokkal, az Atlantic Challenge-re tervezett evezős versenyhajó építésével, és egy külföldi óceánátevezés segítésével fogok addig foglalkozni” – írja az óceánátevezés rekordját megjavító kenus.

A közel két hónap alatt írt hajónapló és az útleírások mellett új képek és hamarosan videók is elérhetők lesznek Rakonczay Gábor honlapján.

A vállalkozó kedvű sportoló november végén kelt útra egy 44 lábas, Colvic típusú kétárbocos hajóval a spanyolországi Benalmádenából. A célja, hogy a Jóreménység foka, a Leeuwin-fok és a Horn-fok megkerülésével, vagyis az úgynevezett klasszikus déli útvonalon kerülje meg a Földet. Sérüléséről, rövid kitérőjéről ide kattintva olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.