Rómeó és Júlia Szocsi után a vb-n is nyerő

Az olimpiai bajnok Juzuru Hanju az olimpia után újra igazolta, hogy ő a földkerekség legjobb műkorcsolyázója.

2014. 03. 28. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szocsi előtt egy vb-bronzzal és vb-4. hellyel rendelkező Juzuru Hanju a Fekete-tenger partján parádés rövid programot rittyentett a jégre, s még úgy is megnyerte az olimpiát, hogy a kűrjét csúnyán elrontotta. Áldhatta a szerencséjét, hogy utána legnagyobb riválisa, a háromszoros világbajnok Patrick Chan is gyengélkedett a második felvonásban. A 23 éves kanadai versenyző a vb-re nem jött el – a jövőbeli terveiről nem tudni –, Hanjunak viszont így sem volt egyszerű dolga. A hírek szerint nem teljesen egészségesen lépett jégre, és a rövid programjában hibázott is, elesett a négyfordulatos toe-loopból, s csak a harmadik helyen várhatta a kűrt, jócskán lemaradva az elsőtől.

A szabadkorcsolyázás előtt egy másik japán, az olimpián ötödikként zárt, 24 éves Tacuki Macsida vezetett 98,21 ponttal, a második helyet a kétszeres Európa-bajnok, Szocsiban negyedik spanyol Javier Fernández foglalta el 96,42-vel, Hanju pedig 91,24-gyel rendelkezett. A kűrben a trióból Macsida következett először, s produkciója, Sztravinszkij Tűzmadárja alatt valósággal izzott a jég, ám Hanju Rómeó és Júliája – Nino Rota feldolgozására – még jobban elvarázsolta a pontozókat. Az olimpiai bajnok a tekintélyesnek tetsző hátrányát nem csak ledolgozta, némi képzavarral élve, célfotóval meg is előzte honfitársát. Alig több mint három tizeddel került eléje!

Fernández persze még hátra volt, de a spanyol hiába rukkolt elő három négyfordulatos ugrással – a japánok beérték kettővel –, több pontatlansága is akadt, kombinációban a tripla Lutzából például csak szimpla lett. S így – főleg Japánban – nem lehetett esélye sem az aranyra, sem az ezüstre; ugyanúgy bronzérmes lett, mint tavaly.

Jégtáncban a a Turóczi Dóra, Major Balázs kettős a 28. helyen fejezte be szerepését. A duó a rövid programban négy riválisát előzte meg, s mivel nem jutott be a legjobb húszba, a kűrjét már nem mutathatja be. Az élen az Európa-bajnok Anna Cappellini, Luca Lanotte olasz kettős áll.

Eredmények:

férfiak:
1. Juzuru Hanju (japán) 282,59
2. Tacuki Macsida (japán) 282,26
3. Javier Fernández (spanyol) 275,93
4. Makszim Kovtun (orosz) 247,37
5. Jeremy Abbott (amerikai) 243,35
6. Takahiko Kozuka (japán) 238,02

jégtánc, állás a rövid program után:
1. Anna Cappellini, Luca Lanotte (olasz) 69,70
2. Kaitlyn Weaver, Andrew Poje (kanadai) 69,20
3. Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat (francia) 68,20

...28. Turóczi Dóra, Major Balázs 48,49

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.