Törőt nem használni, óvni kell, ha engedi

Az aggodalom megalapozott, Törő veszélyben van. De nem múlt hétfői balesete, hanem hosszú évek óta.

Magyar Nemzet
2014. 03. 24. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizony, csendesebbnek, mert senkinek sincs joga ahhoz, hogy kiteregesse az egykori virtuóz labdarúgó magánéletét. Különösen nem félinformációk, sejtések alapján. Ráadásul Törő már akkor megszűnt közszereplőnek lenni, amikor végleg levitték a pályáról, miután ezredszer „agyonrúgták”. Majd’ száz éve, egy egészségesen tartózkodó korban csak azt tudták az emberek Adyról, mennyit és mit ír. Azt nem, mennyit és mit iszik. A köz számára Törőcsik is maradjon meg a zseniális középcsatárnak, akit milliók bálványoztak. Ami azóta megesett vele, az történelmi távlatban mulandó erény és fogyatékosság.

A futball-legenda megrendíthetetlen, az a mögött rejtőző lény ellenben „rendíthető”. Rá vigyázni kellene. Kérdés, hogyan, kinek? A sajtótól ez több okból sem várható, remélhető. Hisz a médium, mint nevében is áll, inkább közvetít, értesüléseket, gondolatokat, érzéseket. Változó, ezt ki-ki milyen hitelességgel, mértékletességgel teszi. Aki képes kitalálni a haldokló utolsó gondolatait vagy olvasni a hirtelen elment utolsó álmában, és mindezt papírra vetve tovább fokozza a gyászolók gyötrelmeit, Törőt is csak használni fogja.

Az érdemi segítségnek máshonnan kellene érkeznie. Adódna, hogy a magyar futballtól vagy legalább az Újpesttől – ettől az Újpesttől? –, mint ahogyan például a Bayern München is megmentette Gerd Müllert. Ám egyrészt a hazai közeg nem egyszer igazolta, hogy ilyesmire alkalmatlan, másrészt Törőn hagyományos értelemben valószínűleg már nem lehet segíteni. Pénz, feladat, presztízs őt nem izgatja, nemhogy küzdeni, lelkesedni nem fog, az ujját se mozdítaná egyikért se. Tudom, ez nem hangzik túl fennkölten, de legalább igaz.

Törőt óvni kell. Mint a kis gyereket, akit ugyancsak nem szabad egyedül hagyni. Akinél napi 23 óra 59 perc felügyelet is kevés lehet. Akit nemcsak elvinni kell valahová, hanem onnan haza is hozni. Akinek önmagában a szeretet is kevés; csak az önfeláldozó, megingathatatlan szeretet ér valamit. Ha ez intézményesített formában megvalósulhatna, az lenne az idilli állapot. Ennek hiányában azonban néhány, Törőhöz közeli emberé a felelősség, a feladat. Akikben megvan erre a képesség. a lehetőség és a szándék, és akiket Törő is elfogad.

Tartok tőle, fájdalmasan szűk e kör. Csak nehogy egyszer ponttá zsugorodjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.