Újabb fal omolhat le a Bayern München előtt

A BL-címvédő zsinórban tizenhatodik bajnoki győzelmére készül, ami Bundesliga-rekord.

2014. 03. 08. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen nem ez az egyetlen csúcs, amire a Bayern tör. A legnagyobb dobás az lenne, ha veretlenül zárná a bajnoki idényét. A csapat egyszer már közel állt ehhez, de az 1986–87-es évadban becsúszott egy vereség.
Egyelőre arra is van esélyük a bajoroknak, hogy valamennyi hazai meccsüket megnyerjék, hiszen a két döntetlenjüket idegenben játszották. Eddig ez szintén nem sikerült egyetlen gárdának sem, a Schalke 1971–72-ben, a Bayern 1972–73-ban és a Wolfsburg 2008–09-ben a 17 hazai találkozójából 16-ot megnyert, ám egyet elvesztett.

A legkorábbi bajnokavatáshoz nem kell messzire ásnunk a Bundesliga történetében: a Bayern tavaly április 6-án matematikailag is bebiztosította a végső sikerét. Jelenleg 23 forduló után 20 pontos előnnyel vezeti a tabellát. Hatszor három tizennyolc, a húsz pont tehát hatmeccsnyi előny. Három-négy fordulón belül meglehet az újabb aranyérem, de ha már egyetlen pontot sem szerezne a Bayern, akkor is jó esélye lenne a címvédésre; 2001-ben történetesen 63 ponttal lett bajnok. Természetesen az is rekord, hogy a müncheniek immár 48 találkozó óta őrzik veretlenségüket az élvonalban.

Wolfsburgban is Pep Guardiola alakulata az esélyes, de a Farkasokkal nem árt vigyázni, hazai pályán roppant veszélyesek, 11 meccsükből 8-at is megnyertek.

Szalai Ádám csapata, a Real Madridtól és a Bayern Münchentől a múlt héten beszedett összesített 11-2 után valószínűleg fellélegezhet, a 10. Hoffenheimet illene legyőzni. A Kicker szerint Szalai ezúttal is csere lesz. A Hanover – Huszti Szabolcs együttese – a Leverkusent fogadja.

 

szombat:
Hamburg – Frankfurt 15.30
Hannover – Leverkusen 15.30
Mönchengladbach – Augsburg 15.30
Schalke – Hoffenheim 15.30
Stuttgart – Braunschweig 15.30
Wolfsburg – Bayern München 15.30 (Eurosport 2)
Nürnberg – Werder Bremen 18.30 (Eurosport 2)
vasárnap:
Freiburg – Dortmund 15.30
Mainz – Hertha 17.30

 

 

Angliában kettéválik a mezőny, az egyik csoport a Premier League 29. fordulójában, a másik az angol kupa negyeddöntőjében szerepel, vérbeli rangadó egyik fronton sem lesz.

A kupában elkerülte egymást a két favorit, az Arsenal és a Manchester City, biztosra így sem mehet egyik sem. A City a tavalyi finálé „visszavágóján” fogadja a Wigant, s van mit törlesztenie, hiszen egy éve meglepetésre kikapott 1-0-ra. Manuel Pellegrini egy címet már bezsebelt idén, a döntőben a Sunderlandet 3-1-re verve elhódította a Ligakupát.

A bajnokságban az éllovas Chelsea kihasználhatja, hogy közvetlen üldözői közül egyik sem lép pályára a bajnokságban, s ha legyőzi a vendég Tottenham Hotspurt, átmenetileg hétpontosra növelheti előnyét a tabella élén. Ne feledjük, José Mourinhoval még soha nem kaptak ki a Kékek hazai környezetben.

A címvédő Manchester United a szombat kora délutáni nyitómeccsen visszavághat Gera Zoltán csapatának, a West Bromwich Albionnak, amelytől szeptemberben nagy meglepetésre kikapott az Old Traffordon.

szombat:
West Bromwich – Manchester United 13.45 (Digisport 1)
Cardiff City – Fulham 16.00
Crystal Palace – Southampton 16.00 (Digisport 1)
Norwich City – Stoke City 16.00
Chelsea – Tottenham Hotspur 18.30 (Digisport 2)

szombat:
Arsenal – Everton 13.45 (Sport2)
vasárnap:
Sheffield Utited – Charlton 13.00 (Sport1)
Hull City – Sunderland 15.00 (Sport1)
Manchester City – Wigan 17.05 (Sport1)

 

 

Olaszországban tizenkét napon belül háromszor is megmérkőzik egymással a Juventus és a Fiorentina. Először vasárnap, Torinóban a bajnokság 27. fordulójában, majd az Európa-liga nyolcaddöntőjében csap össze.

A bajnokságban a Fiorentina nem veszélyezteti a Juve pozícióját, amely nagy fölénnyel, a második AS Romát 11 ponttal megelőzve áll a tabella élén, a 24 pontos hátránnyal negyedik firenzei együttesnek azonban minden mérkőzés fontos. Így az éllovas elleni is, amelyet a mezőnyben egyedüliként ráadásul egyszer már le is tudott győzni a szezonban. Nem is akárhogyan: az októberi találkozón Antonio Conte együttese a 66. percig magabiztosan, 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban 15 perc alatt kapott négy gólt.

A Juvéval ellentétben a Fiorentina nagyon rossz formában várja a vasárnapot. Vincenzo Montella tanítványai legutóbbi öt meccsükön mindössze négy pontot szereztek, így hiába veszített pontokat a harmadik, még BL-selejtezőt érő helyen álló Napoli is az utóbbi hetekben, a firenzeiek nem közeledtek, hanem távolodtak közvetlen riválisuktól, s már hét pont a hátrányuk.

A forduló legnagyobb rangadóját vasárnap este Nápolyban rendezik, ahova a második helyezett AS Roma látogat. Az októberi, fővárosi találkozó nagyszerű játékot hozott, melyből a római együttes jött ki jobban, 2-0-s győzelemmel. A Napolit éppen ezért fűtheti a visszavágás vágya, ráadásul három ponttal belátható távolságra közelítené meg a Farkasokat, akiknek jelenleg hat pont az előnyük Rafa Benítez együttesével szemben úgy, hogy egy meccsel kevesebbet is játszottak.

 

szombat:
Udinese – Milan 18.00 (Digisport 1)
Catania – Cagliari 20.45
vasárnap:
Juventus – Fiorentina 12.30 (Digisport 1)
Bologna – Sassuolo 15.00
Chievo – Genoa 15.00
Internazionale – Torino 15.00 (Digisport 1)
Lazio – Atalanta 15.00 (SportKlub)
Parma – Verona 15.00
Sampdoria – Livorno 15.00
Napoli – Roma 20.45 (Digisport 1)

 

Spanyolországban a nagy trióból a Barcelona (a Valladolid ellen) és az Atlético Madrid (Celta Vigo) vendégként, a Real Madrid (Levante) házigazdaként lép pályára, egyaránt győzelmi eséllyel.

A Barcában Carles Puyol és Gerard Pique sérült, de a csapatnak így is illik begyűjtenie a három pontot a 18. helyen álló Valladolid ellen. Az Atléticóból sárga lapjai miatt hiányzik a gólzsák Diego Costa, a fővárosiaknak nélküle is nyerniük kell.

szombat:
Valladolid – Barcelona 16.00 (Sport2)
Real Betis – Getafe 18.00
Celta Vigo – Atlético Madrid 20.00 (Sport2)
Granada – Villarreal 22.00 (Sport2)
vasárnap:
Espanyol – Elche 12.00
Almería – Sevilla 17.00
Real Madrid – Levante 19.00 (Sport 1)
Valencia – Bilbao 21.00 (Sport 1)
hétfő:
Osasuna – Málaga 20.00
Real Sociedad – Rayo Vallecano 22.00

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.