Újpest-ügy: indulhatnak a lilák az NB I-ben

Az MLSZ engedélyt adott arra, hogy az Újpest labdarúgócsapatát üzemeltető kft. átruházza az indulás jogát. A nemzetközi szereplést három évre bukták.

BuL
2014. 03. 20. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki ülésén jóváhagyta az Újpest FC Kft. 2013/14-es szezonra érvényes indulási jogának átruházását az Újpesti Torna Egyletre. A határozat akkor lép hatályba, ha a Fővárosi Törvényszék által az Újpest FC Kft.-hez kirendelt vagyonfelügyelő jóváhagyja.

Az MLSZ honlapján olvasható közlemény szerint az elnökség a sporttörvény rendelkezéseivel összhangban, sportszakmai és sportjogi szempontokat vizsgálva hozta meg döntését.

Az állásfoglalás szerint sportjogilag az Újpest FC Kft. a 2008–2013-as időszakban megfelelt az MLSZ licenckövetelményeinek. A kérdéses időszakban az Újpest FC Kft.-nek nem volt és ma sincs lejárt tartozása munkavállalókkal, sportszervezetekkel szemben, és a köztartozásokat is időben megfizette, ezt a klub az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, később a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kibocsátott köztartozás-mentességi nyilatkozattal igazolta – hangsúlyozzák.

Az MLSZ közleménye kiemeli, hogy a jelenlegi és a korábbi tulajdonosi kör közötti vitákban a bíróság jogosult ítéletet mondani, a szövetség nem foglalhat állást.

Az MLSZ kikérte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) álláspontját, az UEFA szerint az NB I-es klublicenc szabályainak megállapítása a nemzeti szövetség hatáskörébe tartozik, és nyilatkozott arról, hogy az indulási jog átruházása esetén a következő három évben az Újpest csapata nem vehet részt a nemzetközi kupaküzdelmekben. Ismert: az Újpest jelenleg is áll a Magyar Kupában, ezáltal esélyes volna az Európa-liga-indulásra.

Az MLSZ több, az üggyel kapcsolatban korábban megjelent hírt is cáfolt: a közlemény szerint tévedés, hogy az indulási jog átruházásához valamennyi NB I-es sportszervezet hozzájárult, ugyanis a klubok kizárólag a versenykiírás módosításához járultak hozzá. Szintén téves állításnak nevezi az MLSZ, hogy az elnökségnek mérlegelés nélkül jóvá kellett volna hagynia az indulási jog átruházását.

Az ügy háttere, hogy az UTE azzal a kéréssel fordult az MLSZ-hez: a licencjogot átvinné a futballklubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be, mivel Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnök-tulajdonosa szerint a labdarúgóklub offshore-cégek hálójába került. Az érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, és ha a felszámolás jogerőre emelkedik, az MLSZ szabályzata szerint az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot kizárják a bajnokságból és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.

Roderick Duchatelet múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, elhagyja a csapatot, ha megindítják a felszámolást az Újpest FC Kft. ellen, s az MLSZ nem járul hozzá addig az indulási jog átruházásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.