Választani kell Dzsudzsák és Neymar között

A szerdai tévés étlapon spanyol–olasz, francia–holland és dél-afrikai–brazil válogatottmeccsek is a kínálatban.

2014. 03. 04. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség lekötötte a finnek elleni mérkőzést, még nem tudhattuk, hogy idei első ellenfelünkkel azonos csoportba kerülünk a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében. További csoportellenfeleink közül a görögök a dél-koreaiakat, a románok az argentinokat fogadják (Lionel Messit hatalmas csődület várta a bukaresti repülőtéren), az északírek a ciprusiak vendégei lesznek, a Feröer szigetek nem lép pályára. Cipruson két találkozóra is sor kerül, az eredetileg Harkivba tervezett Ukrajna – Egyesült Államok összecsapást a feszült ukrajnai helyzet miatt az amerikaiak kérésére áttették Larnakába.

A legrangosabb mérkőzés kétségkívül a spanyol-olasz, az előző két világbajnokság győztese Madridban, az Atlético stadionjában néz szembe egymással. A vb- és Eb-címvédő spanyolok tavaly novemberben Egyenlítői-Guineában csak 2-1-re nyertek a harmatgyenge házigazda ellen, majd három nap múlva a Dél-afrikai Köztársaságban kikaptak 1-0-ra. A balsikerű túra után Vicente del Bosque együttese otthon a támadások kereszttüzébe került, és amiatt is bírálták, hogy fellépésével legitimálta a népnyúzó egyenlítői-guineai diktatúrát. Az olaszok ellen nem lesz könnyű helyreállítani a renomét, mindenesetre a jelenleg 54 960 fős befogadóképességű Vicente Calderón Stadionban a spanyolok veretlenek, tíz meccsükből hetet megnyertek három döntetlen mellett. S hazai pályán mutatkozhat be a spanyol válogatottban Diego Costa, az Atlético brazil születésű gólvágója, miután a Selecciónt választotta.

Külön kell szólni a francia-holland összecsapásról is, amelyet a párizsi Saint Denis-ben rendeznek. A vendégeknél nem lesz ott Arjen Robben, aki múlt szombaton a Bayern München – Schalke (5-1) meccsen három gólt szerzett, de megsérült, és a lebetegedett Rafael van der Vaart (Hamburg) sem játszhat. A franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps több újoncot is kipróbál, s mindenekelőtt a 22 éves Antoine Griezmannra kíváncsi, aki remekel a Real Sociedadban, a bajnokságban 24 mérkőzésen 15 gólt szerzett, éppen annyit, mint Lionel Messi és Karim Benzema! S már olyan csapatok látókörébe is bekerült, mint az Arsenal, a Manchester City és a Chelsea.

A vb-házigazda Brazília a johannesburgi Soccer Cityben lép pályára, ahol a 2010-es világbajnokság döntőjét rendezték. „Nem mindennap játszhat az ember az ötszörös világbajnokkal, és most itt a lehetőségünk, hogy folytassuk azt, amit tavaly a spanyolok legyőzésével elkezdtünk” – nyilatkozta önbizalommal telve Gordon Igesund, a hazaiak szakvezetője, és mellékesen még azt is megjegyezte, hogy 2012 szeptemberében Sao Paulóban csak 1-0-ra kaptak ki Neymaréktól. Gyanítható persze, hogy erre a brazilok is jól emlékeznek: Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány keretében ott van Neymar, Hulk, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Ramires és Oscar is.

Érdekesség, hogy a Koszovó – Haiti és a Gibraltár – Észtország találkozókat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) még barátságos meccsnek sem tekinti, mert Koszovót és Gibraltárt nem fogadta be. Ugyanakkor Gibraltár az Európai Labdarúgó-szövetségbe (UEFA) már felvételt nyert, így az észtek UEFA-statisztikájába már beleszámít a találkozó végeredménye.

Szerdai barátságos mérkőzések, zárójelben a televízióközvetítés:

Oroszország – Örményország, Krasznodar 15.00
Grúzia – Liechtenstein, Tbiliszi 15.00
Koszovó – Haiti, Mitrovice, 15.00
Litvánia – Kazahsztán, Antalya, 16.00
Bulgária – Fehéroroszország, Szófia 16.45
MAGYARORSZÁG – FINNORSZÁG, Győr, 18.00 (tévé: Sport1)
Dél-afrikai Köztársaság – Brazília, Johannesburg 18.00 (tévé: Story 4)
Montenegró – Ghána, Podgorica 18.00
Albánia – Málta, Durres, 18.00
Csehország – Norvégia, Prága 18.30
Bosznia-Hercegovina – Egyiptom, Innsbruck 18.45
Görögország – Koreai Köztársaság, Pireusz 19.00
Kolumbia – Tunézia, Barcelona, 19.00
Izrael – Szlovákia, Netanja 19.00
Algéria – Szlovénia, Blida 19.00
Macedónia – Lettország, Szkopje, 19.00
Ciprus – Észak-Írország, Nicosia 19.00
Andorra – Moldova, Andorra la Vella, 19.00
Törökország – Svédország, Ankara 19.30
Luxemburg – Zöld-foki szigetek, Luxemburg, 19.30
Románia – Argentína, Bukarest 20.00
Ukrajna – Egyesült Államok, Larnaka 20.00
Gibraltár – Észtország, Gibraltár, 20.00
Ausztria – Uruguay, Klagenfurt 20.30
Svájc – Horvátország, St. Gallen 20.30
Németország – Chile, Stuttgart 20.45 (tévé: Sport1)
Lengyelország – Skócia, Varsó 20.45
Belgium – Elefántcsontpart, Brüsszel 20.45
Írország – Szerbia, Dublin 20.45
Wales – Izland, Cardiff 20.45
Franciaország – Hollandia, Párizs 21.00 (tévé: Digisport 1)
Anglia – Dánia, London 21.00
Portugália – Kamerun, Leiria 21.45
Spanyolország – Olaszország, Madrid 22.00 (tévé: Sport 2)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.