Vettel: meztelen a király

A négyszeres világbajnok örül a bahreini tesztelés után, de nincs oka rá, a Red Bullnak rosszul áll a szénája.

2014. 03. 03. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

No persze minden viszonyítás kérdése, és a bahreini kollektív tesztelésen a vasárnap valóban nagyságrendekkel jobban sült el a Red Bull számára, mint a szombati, amikor a német pilóta első nekifutásra a negyedik kanyarig jutott el, másodjára pedig már csak a bokszutca végéig. Ott kiszállt, és ő is segített visszatolni az autóját a bokszba. Amit akkor Vettel nagyvonalúan úgy kommentált, hogy vannak problémáik, de ezeket orvosolják.

Nos, a jövő hét végén a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal beinduló világbajnokság előtti utolsó hivatalos tesztnapon Szahírban a címvédő csakugyan megtett 77 kört, de nem egyhuzamban, így a Red Bull ezúttal sem tudott versenyt szimulálni, ráadásul lassan is ment. Az egyetlen pozitívum az volt, hogy most legalább nem robbant le az autó

Nyilván kínos lenne kimondani, hogy meztelen a király, azonban napnál világosabb, hogy az elmúlt négy évben egyeduralkodó energiaitalos istálló nem tudott megbirkózni azzal az összetett problémával, amit a turbómotorok visszatérése jelent; ráadásul a motorszállítója, a Renault is csődöt mondott. S ezt, ha természetesen nem is ilyen kategorikusan, az autógyár is elismeri. „Nagyon nyugtalanító hétvégénk lesz Melbourne-ben” – mondja Rob White, a Renault technikai igazgatója. A Renault a Red Bull mellett a Lotusnak, a Toro Rossónak és a Caterhamnek szállít erőforrást, így ezek a csapatok is aggódhattak, mire jutnak majd az Albert Parkban.

A szezon előtt tizenkét napot gyakorolhattak a csapatok a spanyolországi Jerezben és Szahírban, és szembetűnő, hogy tizenegy napon Mercedes-motorral hajtott autó jegyezte a legjobb köridőt: a Mercedes, a McLaren és a Force India egyaránt háromszor, a Williams kétszer, a kakukktojás a legelső napon a Ferrari volt. A legerősebbnek a Mercedes (Nico Rosberg, Lewis Hamilton) tűnik, meglepően jó a Williams (Felipe Massa, Valtteri Bottas), de igazából még azt kell ízlelgetnünk, hogy a Red Bull és a legutóbbi négy vb-címet begyűjtő Sebastian Vettel most sehol nincs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.