Világbajnokok Máramarosban: sztárcsapat épül Nagybányán

Jelentős átrendeződés körvonalazódik a női klubkézilabdázásban. Az egyik új központ Nagybánya lehet.

2014. 03. 27. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kézilabdázásnak tekintélyes hagyománya van Nagybányán, a Minaur például a szakág története legsikeresebb vidéki férficsapatának számít, kétszeres román bajnok és ötszörös Románia-kupagyőztes, és kétszer diadalmaskodott az EHF-kupában. „A kézilabda nálunk olyan népszerű, mint a braziloknál a foci vagy az osztrákoknál a sízés” – jelenti ki Korponay Ferenc, a HC ügyvezető elnöke. Egy helyi mondás szerint minden tömbházban lakik legalább egy ember, aki ezt a sportot űzi, az igazolt kézilabdázók száma ezer körül mozog. „Nálunk akkor is telt ház, közel 2500 néző jön ki, ha az utolsó helyezettel játszunk. Egy bajnokira általában két óra alatt kelnek el a jegyek. A szurkolók idegenbe is elkísérik a csapatot, Bécsben, a Hypo elleni mérkőzésen, de Kolozsváron is több volt a nagybányai néző, mint a hazai” – meséli az elnök, aki sikeres üzletemberként társadalmi munkában vezeti az egyesületet.

A HC felfuttatásának ötlete az Oltchim játékosainak tavalyi szétszéledése nyomán merült fel: sürgősen le is igazolták Ada Nechitát és Paula Ungureanut. Azért vágtak bele a kézisprojektbe, mert a kézilabdában relatíve könnyebb jó eredményeket elérni – ellentétben a futballal, érvel Korponay. A HC azóta leigazolta a román válogatott Valentina Ardean Eliseit és az Oltchimban is megfordult korábbi magyar válogatott balátlövő Szűcs Gabriellát is, a helyi utánpótlásból pedig a korosztálya legnagyobb tehetségének tartott Eliza Buceschit.

A Nagybánya az idén megállíthatatlanul menetel a román bajnoki cím felé. Helytállt a Bajnokok Ligájában is, hiszen bekerült az első számú nemzetközi kupasorozatba. Bár a BL csoportkörében hazai pályán sima vereséget szenvedett a Győri Audi ETO-tól, a visszavágón megszorongatta a címvédőt, s végül csak gyengébb gólaránnyal szorult a Magdeburg és a világbajnok brazil válogatottra épülő bécsi Hypo mögé. „Az idény elején még nem volt homogén a csapat, na meg első alkalommal játszottunk ezen a szinten, ott bujkált a félsz a lányokban. Ziccereket rontottunk, hétmétereseket hibáztunk. Ha nem akartunk volna mindenáron a BL-ben játszani, a KEK-ben a legnagyobb esélyesek között lehettünk volna” – értékel utólag az ügyvezető elnök.

A következő szezonban azonban már feltett szándéka, hogy a HC már a BL-győzelemre is esélyes csapatok közé tartozzon. A világklasszisok „begyűjtése” ugyanis nem állt le: a világbajnok brazil kapus Barbara Arenhart és a jobbszélső Alexandra Priscila do Nascimento a Hypóból érkezik. Kettejükhöz hasonlóan a norvég válogatott tagjaként olimpiai, világ- és Európa-bajnok Camilla Herrem – jelenleg a Byasen játékosa – is két évre írt alá a Nagybányához. Korponay szerint jobb- és balátlövő poszton erősítésre szorulnak, utána meg oda nekik az oroszlánt is.

A klub az idén mintegy 850 ezer euróból gazdálkodik, ami a BL élcsapataihoz mérve szerény összegnek számít – fénykorában az Oltchim éves költségvetése elérte a 4 millió eurót, a helyi önkormányzat azonban a következő idényben már 800 ezer euró körüli összeggel száll be. Több nagy múltú klub hibájából okulva a HC-nél azonban vigyáznak, nehogy túlköltekezzenek. Ennek jegyében a külföldi világsztárok alapbére nemzetközi viszonylatban alacsony, amit azonban teljesítményalapú prémiumrendszerrel terveznek ellensúlyozni: a játékosok minden győzelemért pluszpénzt kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.