Vizsgálják a debreceni pofonok szándékosságát

Az olimpiai bajnok Steinmetz Ádámnak eltörték a szemüregcsontját a rangadón.

2014. 03. 06. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem kezdődött túl jól az összecsapás a vendéglátó debreceniek számára, az első percben a 35. születésnapját ünneplő Vindisch Ferencet brutalitás miatt végleg cserével kiállították – a szenvedő alany az olimpiai bajnok Steinmetz Ádám volt” – olvasható a Debrecen vízilabdacsapatának honlapján az országos bajnokság 20. fordulójában múlt szombaton játszott Debrecen–Vasas mérkőzés tudósításában, amit a hazaiak 10-9-re megnyertek, ám a találkozónak az ominózus eset miatt még utóélete van.

A Vasas vezetősége levelet írt a Magyar Vízilabda Szövetségnek, amelyben kérte a történtek kivizsgálását. A találkozón a fővárosiaktól Takács Bálint is súlyos sérülést szenvedett, neki a szeme alatt három öltéssel kellett összevarrni a bőrt, míg Steinmetznek eltört a szemüregcsontja, és agyrázkódást is szenvedett.

Az ominózus esetek:

Steinmetz (képünkön) a Nemzeti Sportban arról beszélt, kettős látása volt, egy hétig nem mehet vízbe. Szándékosnak ítélte meg, amikor Vindisch Ferenc megütötte. A debreceniek pólósa, aki korábban a Vasasban játszott, másként látja: azért üthette meg Steinmetzet, mert úszásnemet váltott a vízben.

„Vélhetően fegyelmi eljárást fogunk kezdeményezni. A levelet és a videofelvételt megkaptam és továbbítottam a bizottság tagjaihoz, én magam még nem néztem meg. Ők alkotnak majd egy véleményt, és ennek megfelelően járok, járunk majd el. A versenybírói bizottság eldöntheti, hogy automatikus eltiltás történjen brutalitás miatt, vagy fegyelmi eljárás induljon. Egy-két nap múlva várható, hogy határozat szülessen. Sok függ attól is, mennyire súlyosak Steinmetz Ádám sérülései. A tisztánlátás kedvéért én annak vagyok a híve, hogy hallgattasson meg mindegyik fél és érintett, erre a fegyelmi eljárás keretében van lehetőség” – nyilatkozta a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) honlapján még kedden Boros Tamás, a sportági egyeztető bizottság vezetője.

A testület tagja a játékvezetői bizottság, a versenybírói bizottság és az ellenőri bizottság elnöke. A fegyelmi eljárás után – egy esetleges fellebbezést követően – a másodfokú bizottság dönthet a kérdésben.

Az MVLSZ ellenőri bizottsága és a játékvezetői bizottság a Vasas beadványától függetlenül rögtön a találkozó után vizsgálatot kezdeményezett. S szerdán a sportági egyeztető bizottság meg is indította a fegyelmi eljárást, amit a Magyar Vízilabda Szövetség fegyelmi bizottsága a következő ob I-es forduló kezdetéig, azaz március 7-ig az eljárást az érintettek bevonásával lefolytatja.

A Debrecen időközben közleményt adott ki:

„Értetlenül állunk a Vasas vízilabda egyesületének lejárató kampánya előtt, melyet együttesünk ellen indított a sajtóban, három nappal a DVSE–Vasas bajnoki mérkőzés után. Természetesen sajnáljuk, hogy az összecsapás közben sérülések történtek, de visszautasítjuk a vádat, hogy Vindisch Ferenc szándékos ütéssel ártott volna Steinmetz Ádámnak, Szasa Misics pedig Takács Bálintnak.

A 2013/2014-es bajnoki szezonban több olyan alkalom is volt, amikor debreceni játékosnak okozott sérülést a rivális valamelyik játékosa. Sőt, a 2012 szeptemberében megrendezett debreceni nemzetközi férfi vízilabda felkészülési tornán éppen a Vasas pólósa, Angyal Dániel mért olyan erejű ütést csapatunk centerére, Szasa Misicsre, aki attól dobhártyasérülést szenvedett, és hetekre kidőlt. Mi egyetlen esetben sem indítottunk támadást és sajtókampányt az ellenféllel szemben, sajnos a sérülésveszély fokozottan jelen van ebben a sportágban.

Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, ahogy Steinmetz Ádám és a Vasas minősíti Vindisch Ferencet – ellenkező esetben klubunk egyetlen játékosa vagy vezetője sem tenne ilyet. Úgy gondoljuk, hogy mindenki egyenértékű, nincs olyan, hogy minőségi és nem minőségi játékos.

Kérjük a Vasas vezetését és játékosait, hogy méltósággal viseljék a mérkőzésen elszenvedett vereséget, és hagyják abba a mesterséges indulatkeltést. Ezen a találkozón egyszerűen jobb volt a Debrecen!”

S a debreceniek később a közleményhez még csatoltak egy passzust:

„Játékosunk, Vindisch Ferenc a 2014. március 1-jén játszott Debrecen–Vasas OB I-es vízilabda mérkőzésen a Steinmetz Ádámtól elszenvedett rúgása következtében bordatörést szenvedett, melynek orvosi diagnózisát továbbítottuk a Magyar Vízilabda Szövetségnek!”

Kettős látás sem szükséges ahhoz, hogy nehezen lehessen tisztán látni ebben a szomorú történetben

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.