Xaviékkal folytatódik a generációváltás a Barcánál

Andoni Zubizarreta, a Barcelona sportigazgatója is tudja, hogy lefőtt a kávé: eljött a nemzedékváltás ideje.

Ch. Gáll András
2014. 03. 06. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carles Puyol minapi bejelentése, hogy az idény végén távozik a Barcelonától, minden bizonnyal láncreakciót indít el a katalán klubnál. Illetve ez nem is csak feltételezés, hanem bizonyosság, ahogyan azt Andoni Zubizarreta sportigazgató elárulta az Eleconomista.es spanyol honlapnak.

Tény ugyanis, hogy a Barca nemcsak ráncfelvarrásra szorul, hanem komoly vérátömlesztésre is. A védelem úgy pocsék, ahogy van, és a középpálya is erősítésre szorul. Nem is annyira a kulcsemberek életkora miatt, hanem sokkal inkább azért, mert mintha hiányozna már a kellő motiváció.

A csapásirány kijelölése már megtörtént. Víctor Valdésről, a nagyszerű kapusról már körülbelül egy éve köztudott, hogy 2014. június 30-án távozik pályafutása eddigi egyetlen klubjától. A következő távozó nagy valószínűséggel a másodkapitány, Xavi Hernández lesz. Xavi 34 éves, nála több meccset (709) senki sem játszott gránátvörös-kék mezben, plusz 130-szoros válogatott. Szerződése 2016. június 30-ig szól, de kevéssé valószínű, hogy kitöltené. A legvalószínűbb az, hogy most nyáron még marad, de aztán fizikai állapotától teszi függővé a folytatást. Sokan biztosra veszik, hogy követi Raúlt Katarba egy kis pénzt keresni a Primera Divisiónnál kevésbé megerőltető bajnokságban.

A válogatottban Vicente del Bosque még nagyon is számít rá – bár szerdán egy percet sem kapott Olaszország ellen –, a világbajnokságon nyilván szóhoz jut, de úgy tudni, a brazíliai tornával lezárná pályafutását a La Rojában.

A következő távozó Dani Alves lehet. A 31. születésnapját május 6-án ünneplő brazil a hatodik idényét tölti a Nou Campban, 283 mérkőzést játszott a csapat színeiben, 72-szeres brazil válogatott, s jövő nyárig szól a szerződése. Ha még pénzt akarnak kapni érte, akkor most kell eladni

Pinto, a Barca „kupakapusa” (a Király-kupában) már 38 éves, most nyáron lejár a szerződése, s valószínű, hogy nem marasztalják a negyven felé közeledő, fonott frizurás kapuvédőt.

Javier Mascherano június 4-én lépi át a harmadik X-et, de nem is ez a baj, hiszen a korától még évekig játszhatna a Nou Campban. A gond a játékával van: két lábon járó időzített bomba, alig van olyan meccs, amikor ne hibázna kapitálisat, ne okozná a csapat vereségét vagy pontvesztését. Ha Marc Bartra a remélt ütemben fejlődne, vagy Puyol néhány évvel fiatalabb lenne, akkor már régen átadólistára tették volna a „Jefecitót”, a „Kisfőnököt”.

Az utódok mindenesetre már jönnek a nyáron. Marc-André ter Stegen kapus a Mönchengladbachból, Rafinha – Thiago Alcántara 21 éves öccse – a Celtából, ahová kölcsönadta a Barcelona, Gerard Deulofeu, aki még csak egy hét múlva lesz 20 éves az Evertonból (ahol kölcsönben játszik, amúgy Barca-tulajdon) és a 17 éves Alen Halilovic, a horvát Messi.

Nem rossz eresztés

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.