Yaya Touré dönthet a manchesteri derbin

A City középpályás sora erősebb, mint a Unitedé, de a címvédő javuló formát mutat.

2014. 03. 25. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idény elején éppen a Citytől elszenvedett 4-1-es vereség utalt arra, hogy a Manchester United nem heveri ki könnyen Sir Alex Ferguson nyugdíjba vonulását. A vörös ördögök ugyan a Liverpooltól is kikaptak, de 1-0-s vereség bármikor becsúszhat, előtte pedig legyőzték a Swansea-t és a Crystal Palace-t, s döntetlent játszottak a Chelsea-vel.

Manuel Pellegrini együttese azonban lemosta a Unitedet. Ötven perc után már 4-0 volt az állás, Rooney gólja a hajrában tényleg csak alamizsna volt.

Az a meccs kijelölte a két csapat útját az idényben, a City a bajnoki címre hajt, a United pedig gyakorlatilag arra is elvesztette az esélyét, hogy befusson negyediknek, s biztosítsa az indulását jövőre a Bajnokok Ligájában. Senkit se tévesszen meg, hogy a City jelenleg csak a harmadik, s hat ponttal le van szakadva a Chelsea mögött, hiszen három mérkőzéssel kevesebbet játszott a listavezetőnél, a vesztett pontok alapján az első.

A City megnyerte legutóbbi három bajnokiját, szombaton 5-0-ra kiütötte a Fulhamet. Ez alapján egyértelműen a derbi esélyese, de a United végre javuló formát mutat. Az Olimpiakoszt 2-0-s hátrányból, a hazai 3-0-lal kiverte a BL-ből, s a hét végén nyert a West Bromwich vendégeként.

A két találkozót egy-egy ember döntötte el, az Olimpiakosznak Van Persie rúgta mindhárom gólt, a West Bromwichnak pedig Rooney mindkettőt. Van Persie sérülés miatt ma este sem léphet pályára, a gólszerzés terhe így ismét Rooney vállát nyomja.

Csatár poszton a United még csak-csak kiállja az összehasonlítást a Cityvel. Előbbi támadói 47, utóbbié pedig 71 gólt szereztek az idényben. A középpályán viszont nyomasztó a City fölénye. Yaya Touré egymaga 16 gólnál tart – a hét végén a Fulhamnek mesterhármast vágott –, David Silva 5, Fernandinho és Samir Nasri pedig 4-4 találatnál jár. A másik oldalon Young és Valencia 2-2 gólt vállalt, Giggs és a télen nagy reményekkel szerződtetett Mata még egyet sem.

A statisztika persze nem mindenható, de mégis meghatározza a várakozásokat. David Moyes, az MU vezetőedzője a derbi előtt is ostorozta magát, mondván, nem erre számított az idény előtt, de hangsúlyozta, továbbra is győztes mentalitású, nyerő típusú edzőnek tartja magát. A nyilatkozatának a tónusa mégis elütött attól, ahogy a Liverpooltól elszenvedett 3-0-s megaláztatás után beszélt.

A Cityhez a nyáron igazolt Fernandinho nem is tagadta, számára csalódás a nagy hírű United szereplése. „A City a bajnoki címért játszik, amiről a United már biztosan lemaradt. Ez lényeges különbség, aminek a pályán meg kell mutatkoznia” – jelentette ki. Nehéz lenne vitatkozni vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.