A „berni csodára„ emlékeznek Svájcban

Kiállítás nyílt az 1954-es világbajnokság döntőjének hatvanadik évfordulója alkalmából.

HZS
2014. 04. 25. 21:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebből az alkalomból csütörtök este találkozott egymással a helyszínen, a spiezi Belvedere Hotelban Buzánszky Jenő, a magyar válogatott akkori védője és Horst Eckel, a németek egykori játékosa. „A szálláshelyünk meghatározó volt a számunkra, itt ugyanis nyugalomban lehettünk, sétálhattunk és úszhattunk, amikor úgy tartotta a kedvünk” – emlékezett vissza Eckel, s hozzátette, ha a mostani német csapatnak az idei brazíliai vb-n hasonlóan jó szállása lesz, Németország ismét megnyeri a tornát.

Buzánszky ezzel ellentétben éppen azt emelte ki, hogy a magyar válogatott lakhelye nem volt a legjobb helyen, legalábbis a döntő előtti este biztosan nem: „Egy városi szállodában laktunk Solothurnban, ahol a finálé előtti estén zenei fesztivált rendeztek. Egyikünk sem tudott rendesen aludni.”

A jubileum alkalmából megnyitott kiállítás szeptember 30-ig látogatható. Emléktárgyak és az eredeti mezek mellett egy 90 fényképből álló tárlat is megtekinthető. Ebben a döntő minden percéről egy-egy fotóval emlékeznek a legendás mérkőzésen történtekre.

A berni fináléban a németek 0-2-ről fordítva nyertek 3-2-re az előzetesen esélyesebbnek tartott magyar válogatott ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.