Agyonvertük a bolgárokat, Eb-döntőben rögbiseink

Elsöprő magyar győzelemmel indult a C csoportos rögbi-Eb Esztergomban, máris döntőben legjobbjaink.

Schleinig Ádám
2014. 04. 10. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csípős szél és festői környezet fogadta Esztergomban a négy résztvevő csapatot – a mieinken kívül Dánia, Lettország és Bulgária szerepel –, valamint a kilátogató, egyelőre nem túl nagy létszámú nézősereget. Gyanítható, e két természeti tényező általában jellemző az RCH pályán, hiszen a Szlovákiát Magyarországgal összekötő Mária Valéria híd tövében, a Duna partján, egy köpésre a bazilikától épült a Magyar Rögbi Szövetség székhelyéül is szolgáló létesítmény. A rövid, de élő zenével, huszárokkal, felvonulással ékesített megnyitó után azonban a magyar és bolgár együttesnek már nem volt lehetősége a külső tényezőkkel foglalkoznia, legalább a kétszer 35 perces ütközet idejéig.

Melyen már a kezdőrúgástól a mieink akarata érvényesült, Bulgária a magyar térfél közepéig sem tudott eljutni. Ellenben a magyar válogatott gyors, tetszetős akciókat vezetve, s azokat pontokra váltva, a szünetig magabiztos, 18–0-s vezetésre tett szert. A második játékrészben kiegyenlített küzdelmet láthattunk, igaz azonban, hogy csapatunkban ekkor már sok cserejátékos is szerepet kapott. A győzelem így sem forgott veszélyben, a bolgárok csupán az utolsó percekben bevitt céllal, s értékesített jutalomrúgással szépítették 27–8-as vereségüket. A mérkőzést követően Suiogan Károly edző, nagymester szűkszavúan értékelte a diadalt: „Nagyon örülök a győzelemnek, ha osztályoznom kellene a fiúk teljesítményét, négyest adnék, tehát azt gondolom, jó volt, ennél is többre vagyunk képesek. A döntőbeli ellenfelünk, Lettország egy szinttel magasabban játszik, mint a bolgárok, de képesek vagyunk legyőzni őket.”

Az U18-as válogatott menedzsere, Stiglmayer Gábor a szombati döntőnél is tovább tekint, hiszen, mint mondja, ez a hazai rendezésű C csoportos Eb csak egy lépcsőfok a hároméves tervük végső céljához vezető úton. „Óriási meccs volt! A bolgárok úgy jöttek ide, hogy biztosan megvernek minket, kissé talán lebecsülték a csapatot, azonban én – látva az elmúlt négy hónap munkáját – nem tudtam elképzeli, hogy ne mi nyernénk” – utalt még vissza az elődöntőre Stiglmayer. „A B csoportból tavaly kieső lettekkel vívjuk a döntőt, miután 34–14-re verték a dánokat. Nagyon kis különbségek vannak a csapatok között, de úgy gondolom, ha tudjuk hozni saját rögbinket, vagyis csapatként, nem pedig egyénileg játszunk, meglehet az aranyérem, s vele együtt a feljutás is. A magyar rögbinek hosszú távon ez a legfontosabb, és úgy vélem, ha így haladunk, ezek a gyerekek három év múlva meg fogják nyerni az Európa-bajnokságot. De persze először szombaton kell kiharcolni a feljutást, az biztos, hogy óriási rögbifesztivál lesz! Ugyanis a bronz- és aranymeccset, valamint a felnőttek Nemzetek Kupájában következő Magyarország–Ausztria mérkőzést legalább 1000 utánpótláskorú rögbis fogja megtekinteni, nem beszélve a szülőkről, barátokról, edzőkről, akik így, hogy Esztergomban vagyunk, itt lehetnek a lelátón.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.