Blanc kioktatta a taktika nagymesterét, Mourinhót

Laurent Blanc felülkerekedett José Mourinhón, és a PSG biztosan verte a Chelsea-t. De még nem jutott tovább.

Ch. Gáll András
2014. 04. 02. 22:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 93. perc történéseibe bele volt sűrítve a PSG–Chelsea BL-negyeddöntő minden drámája, egyben esszenciája. Még egy perc hátra volt a hosszabbításból, amikor José Mourinho, a londoniak menedzsere elindult Laurent Blanc, a párizsiak edzője felé, hogy megölelje és gratuláljon neki, majd a rátarti portugál a kispadon ülő valamennyi cserejátékosnak, s a franciák technikai stábjának is kifejezte jókívánságait, ezzel mintegy elismerve, hogy ezen az estén jobb volt a Paris Saint-Germain.

Valóban jobb volt, egészen pontosan 3–1-re

Előzőleg a bukmékerek ezt a párharcot tartották a legkiegyenlítettebbnek a négy közül, de némileg felborult a papírforma, mert a párizsiak lényegesen jobban futballoztak. Még úgy is, hogy világsztárjuk, Zlatan Ibrahimovic semmit sem csinált abban az egy órában, amit a pályán töltött, ráadásul a 66. percben egy ártatlan szituációban meg is sérült, nem tudta folytatni a játékot.

Akkor már 2–1-re vezetett a PSG a csatár nélkül játszó Chelsea ellen. Mourinho a sérült Samuel Eto’o helyén nem a másik két centere, Fernando Torres és Demba Ba közül az egyiket játszatta, hanem a Leverkusentől a nyáron igazolt Andre Schürrlét, aki természetes szélső, és totálisan idegenül téblábolt a francia védelembe beékelve. Még egy órája sem volt, az 59. percben Mourinho Torrest küldte be helyette, de a spanyol a németnél is gyengébbnek bizonyult.

A vezetést Lavezzi szerezte meg bombagóllal Terry rossz felszabadító fejese nyomán, ezt még Eden Hazard büntetőből kiegyenlítette, sőt még egy pompás kapufát is rúgott nehéz szögből, de a labda kifelé pattant a bal oldali kapufáról, s ezzel a Chelsea minden puskaporát el is lőtte. David Luiz öngóllal juttatta vezetéshez a PSG-t, majd a 93. percben Javier Pastore, a cserejátékos káprázatos cselsorozat végén remek góllal állította be a végeredményt.

„Nevetséges volt, ahogy védekeztünk. Az első gólnál odafejeltük a labdát Lavezzinek, aztán meg senki sem ment rá. A második szerencsétlen öngól volt, de ott sem állt fel jól a védelem. A harmadik meg? Pastoréé? Na, ez volt a legnevetségesebb. A PSG nagyszerű játékosokból áll, főleg a támadó szekció, az ember azt várná tőlük, hogy káprázatos gólokat szereznek. Erre kapunk három ilyen leventególt ” – kesergett Mourinho, aki még ezek után sem tartja kizártnak csapata továbbjutását.

Érdekes, hogy a zseniális taktikus hírében álló Mourinho, aki pályafutása során kilencedszer vezette aktuális csapatát a negyeddöntőbe a BL-ben, taktikailag alulmaradt a mindössze második BL-negyeddöntőjében dirigáló, tehát a „mesterhez” képest tapasztalatlan Laurent Blanc-nal szemben. Schürrlével bakot lőtt, a csereként beküldött Torresszel és Lamparddal is melléfogott, míg Blanc csodacseréje, Pastore olyan gólt lőtt a 93. percben, amely eldönthette a továbbjutás kérdését.

NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

PSG (francia)–Chelsea (angol) 3–1 (1–1)
Párizs, Parc des Princes. Vezette: Mazsics (szerb)
PSG: Sirigu – Jallet, Thiago Silva, Alex, Maxwell – Thiago Motta, Matuidi, Verratti (Cabaye, 76.) – Cavani, Ibrahimovic (Lucas, 68.), Lavezzi (Pastore, 85.). Vezetőedző: Laurent Blanc 
CHELSEA:
Cech – Ivanovics, Cahill, Terry, Azpilicueta – David Luiz, Ramires – Willian, Oscar (Lampard, 72.), Hazard – Schürrle (F. Torres, 59.). Menedzser: José Mourinho
Gólszerző: Lavezzi (4.), D. Luiz (61. – öngól), Pastore (93.), ill. Hazard (27. – 11-esből)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.